×

Ваш кошик порожній

Засоби гігієни ротової порожнини: від зубної щітки до іригатора

Засоби гігієни ротової порожнини: від зубної щітки до іригатора
18 квітня 2023 р. 21:00

Одне з правил, яке ми вчимо в дитинстві – це регулярне чищення зубів: вранці та ввечері з використанням зубної щітки та пасти. Але є ще одне правило, якому нас навчила сучасна стоматологія – використовувати для чищення ротової порожнини ще й іригатор – засіб, який чистить те, з чим не впоралася щітка. Адже щітка може очистити тільки поверхню зубів, не очищаючи важкодоступні місця. Ті місця, в яких все ж таки застряє їжа і там утворюється зубний наліт. Говорячи про наліт – саме він є причиною всіх стоматологічних хвороб: карієсу, запалень ясен, проблем зі слизовою оболонкою. Тому із нальотом необхідно боротися. Щоб він не утворювався, необхідно видаляти залишки їжі та використовувати для цього і зубну щітку, і іригатор.

Зубна щітка

Отже, спершу поговоримо про зубну щітку. Вона в доповненні із зубною пастою є основою нашої гігієни. Нею ми повинні користуватися вранці та ввечері. Але не просто чистити рухами вперед-назад, а користуватися правильно. Та й саму зубну щітку потрібно підбирати правильно. При виборі щітки слід звернути увагу на щетину – саме від неї залежить ефективність чищення. Не варто купувати щітки з натуральними щетинами, оскільки вони небезпечні: у мікропорах натуральної щетини залишаються залишки їжі, які покриваються шаром мікробів, які під час наступного чищення знову потраплятимуть на зуби. Тому Ви не чистите зуби, а знову заражаєте їх. Тому використовуємо лише ті, які виготовлені із штучної щетини. Якісна щетина має заокруглені кінчики і не травмує ясна, ясна. Також важливо підібрати необхідну жорсткість. Якщо Ви спокуситеся на придбання електричної або ультразвукової щітки, то повинні знати, що часто нею користуватись не варто – вони стирають зубну емаль.

 

Вибір зубної щітки – це перше на шляху правильної гігієни. Щіткою необхідно ще й вміти правильно користуватися. Щоб щітка виконувала свої функції, потрібно чистити, використовуючи правильні методики чищення. Їх існує безліч, можна вибрати ту, яка Вам більше подобається. Ці методики придумані не просто так - дотримуючись їх правил, Ви очищатимете кожен зуб у порожнині зовні і всередині. Будь-яка методика передбачає, що рухи щіткою є лише круговими – не горизонтальними, не вертикальними, саме круговими. У середньому на чистку Ви повинні витрачати близько трьох хвилин.

 

Говорячи про чищення щіткою, слід згадати і про пасту: користуйтеся тією, яка потрібна Вам, а не тією, реклама якої Вам більше подобається. Якщо є стоматологічні захворювання – використовуйте лікувальну пасту (для запалення ясен одну, за наявності карієсу – іншу). Якщо хвороб немає, використовуйте профілактичну пасту.

Іригатор

Після того, як Ви почистите зуби зубною щіткою, необхідно вдатися до використання іригатора. Його використовують увечері як останню гігієнічну процедуру – після зуби вже не потрібно чистити, полоскати (ну і є, власне, не варто).

Про іригатора у світі знають вже давно і так само давно його використовують для максимального догляду за своїми зубами. У нашій країні він лише набирає обертів у популярності, але його ефективність зрозуміли вже багато хто. Завдяки іригатору Ви зможете повністю (саме повністю!) очистити порожнину рота від залишків їжі, від зубного нальоту, що вже утворився, який знаходить собі притулок у важкодоступних ділянках, дістатися яких щітка не може (хоч би якісно і дорогою вона не була). Іригатор за допомогою струменя води під натиском проникає в міжзубні проміжки, зубоясенні борозенки (складочки між яснами та коронкою зуба) і вимиває звідти всі бактерії, наліт, скупчення слини та їжі. Також він очищає мову та слизову оболонку, де накопичуються все вищеописане. Іригатор також виконує те, що дуже важливо для ротової порожнини, але нездійсненно щіткою або іншим приладом – масаж ясен. Масаж важливий, оскільки для того, щоб ясна були здоровими, їм потрібна пружна здорова тканина, яка залежить від кровообігу. А домогтися цього кровообігу, поліпшити його можна лише за допомогою масажу. І саме цей масаж і виконує іригатора, який також за допомогою води насичує ясенову тканину киснем.

 

Щоб іригатор приносив максимум користі, його придбання має бути ретельно обдуманим – зважено всі плюси та мінуси приладу того чи іншого виробника. Сьогодні на нашому ринку представлені іригатори трьох типів – стаціонарні, портативні та підключаються до крана.

Почнемо зі стаціонарних – для своєї роботи вони потребують електрики: включення до розетки. Переваги: ​​вони мають високу потужність, яка дозволяє домогтися потрібного тиску у водному струмені. Також у них широкий діапазон налаштувань, насадок та режимів.

Портативні, які також відомі як дорожні або переносні, передбачають роботу від батарейок або акумуляторів: це і дозволяє їх використовувати де завгодно. Але, через те, що робота здійснюється від батарейок, вони не мають достатньої потужності для достатньої продуктивності напору, який потрібен для іригації.

Третій вид – водопроводи, що підключаються до крана. Єдиний мінус – залежність від крана, але його також можна брати із собою у подорожі та підключати його до будь-якого стандартного крана (а саме такі крани і використовуються у всьому світі). Серед плюсів: ергономічність, проста конструкція, що відрізняється надійністю, доступна вартість на нашому ринку. Вибираючи найкращий із ігор, що підключаються до водопровідного крана, слід звернути увагу на лідера ринку – прилад SoWash італійського виробника. У цього іригатора величезна різноманітність моделей і насадок: одноструминні, триструминні, із зубною щіткою та гідро-інтерднетальні з йоржиком. Всі вони працюють з різними режимами роботи, які дають змогу вибрати той, який підходить для Вас.

 

 

Здоров'я зубів – дуже тендітна річ. Якщо згаяти той момент, коли вони починають псуватися, самостійно, без втручання стоматолога, Ви вже нічого не зможете виправити. Тому слід не пропустити той момент, коли здоров'я ротової порожнини знаходиться ще у Ваших руках. У руках, у яких має бути якісна зубна щітка та найкращий іригатор для порожнини рота Pecham.