×

Ваш кошик порожній

Іригатор: ідеальний догляд за зубами мудрості

Іригатор: ідеальний догляд за зубами мудрості
25 червня 2020 р. 00:47

Так звані в народі зуби мудрості, а мовою лікарів - стоматологів «треті моляри» або ж вісімки, як правило, приносять людям багато клопоту, вчасно прорізування в досить дорослому віці. У кожного вони з'являються в різні часи, в проміжку приблизно з 16 до 25 років. Існують різні думки, що необхідно робити з цими зубами - видаляти або зберегти. Давайте розберемося, які функції покладені на зуби мудрості і які проблеми можуть виникнути вчасно їх прорізування і в подальшій службі.

Є думка вчених, що вісімки є рудиментом. В активному пережовуванні їжі бере участь 28 зубів із 32. Уже сьогодні у більшої половини людей на Землі ці зуби відсутні з різних причин. Тому згодом, можливо, вони взагалі перестануть прорізуватися. У минулому людині для того, щоб вижити, необхідно було пережовувати тверду і жорстку їжу.

На сьогоднішній день добробут людства значно збільшився з приходом автоматизації виробництва. Все більше людей вживають вже оброблені продукти харчування, які не вимагають такого ретельного пережовування. Також фізичне навантаження на щелепу зменшилося, що автоматично призвело до її атрофування, тобто зменшилось у розмірах. Як будь-який із органів, на які зменшилося фізичне навантаження. Тому для зубів мудрості, як правило, в порожнині рота сучасної людини немає ні місця, ні роботи. Але фізіологічні закладання цих зубів є. Тому з кожним новим поколінням у людей все більше і більше проблем виникає із зубами мудрості, найпоширеніші з них є:

- Через брак місця в порожнині рота, вони часто прорізуються криво або поперек щелепи. Таким неправильним становищем у ротовій порожнині вони з одного боку травмують слизову, а з іншого повноцінно не беруть участь в акті жування через неправильний прикус.

- прорізування зубів мудрості зазвичай тривале. Так як їх фізично дуже складно добре очистити, зуб, що прорізається, часто має серйозні захворювання. Якщо не лікувати його, то карієс може перекинутись на сусідній здоровий зуб. Розвитку каріозного захворювання жувальних зубів (молярів) сприяє з одного боку максимальне навантаження по пережовування їжі, з іншого – неякісне очищення через фізіологічне важкодоступне розташування.

- прорізування «третіх молярів» супроводжується запаленням біля зубних тканин, оскільки травмуються м'які тканини і в них може бути занесена інфекція, яка мешкає в ротовій порожнині. Першими ознаками запалення є гінгівіт, який згодом може призвести до запалення і глибших тканин, які оточують зуб (це запалення вже називається пародонтит). Якщо буде ускладнення та будуть уражені зв'язки, які утримують зуб у лунці, тоді розвивається таке захворювання, як періодонтит. Всі ці запалення супроводжуються почервонінням та розпуханням ясен навколо зуба мудрості, наявність неприємного запаху через рот, а також сильний біль.

- якщо зуб не прорізався до кінця, опухає ясна і між нею і зубами накопичується наліт і залишки їжі, що сприяє розвитку перикороніту – запалення «капюшона» ясен. В даному випадку для вирішення проблеми не обійтися без допомоги хірурга. Якщо не приділити цьому захворюванню належної уваги, то запалення може поширитися на окістя щелепи (періостит) або безпосередньо на саму кістку (остеомієліт).

- так як місця в щелепі не вистачає, зуб мудрості зазвичай виростаючи штовхає сусідні зуби, тим самим зміщуючи їх положення і змінюючи прикус. Це небезпечно тим, що при неправильному змиканні зубів жувальна функція може бути втрачена. А погане пережовування їжі спричиняє масу проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Після видалення зуба мудрості в місці, де він ріс, залишається лунка (маленька ямочка), яка гоїться досить тривалий період часу. Під час їди в цю лунку забиваються крихти їжі. Якщо їх тривалий час не вичищати, з'являється неприємний запах з рота. Звичайне полоскання не зможе впоратися із завданням очищення даної проблемної ділянки, тому варто використовувати іригатор, який під напором води (ви можете самостійно його відрегулювати) акуратно вимиє як залишки їжі, так і м'який зубний наліт.

Безперечно, зубний біль та дискомфорт, які виникають у зв'язку з прорізуванням зубів мудрості, необхідно знижувати та по можливості повністю усувати. І робити це бажано не ліками, які просто заглушають біль, а якісним доглядом ротової порожнини. У чому полягає?

Якісна гігієна порожнини рота полягає в регулярному використанні іригатора, який виручить і коли зуб тільки прорізається, він може викликати запалення ясен, так і у разі, коли він вже прорізався і ускладнює чищення зубів. Справа в тому, що іригатор чудово здійснює масаж ясен, який, як відомо, покращує кровообіг. Також іригатор забезпечує ідеальне механічне очищення від залишків їжі (не допускаючи утворення зубного нальоту) у важкодоступних місцях.

Однак, є й протилежні думки про функції та необхідність вісімок у порожнині рота. Рейнхольд Фолль, німецький лікар, основоположник методу лікування, що ґрунтується на китайській акупунктурі. Вона спирається на те, що в людському тілі існує 12 енергетичних меридіанів. Кожен орган пов'язаний із певним меридіаном. Наприклад, зуб мудрості безпосередньо пов'язані з психікою людини. Грунтуючись на статистиці бачимо, що все більше і більше людей на сьогоднішній день страждає на психоемоційні захворювання і постійно перебувають у стані стресу.

Також існують більш прагматичні аргументи у бік збереження зубів мудрості. Немає нічого зайвого в організмі людини. Природа ніколи не помиляється, тому потрібно якнайдовше намагатися зберегти те, що вона подарувала. З віком організм людини зношується, зуби починають руйнуватися, проміжки між ними збільшується. Для того, щоб зберегти колишню якість життя людини, стоматолог може встановити незнімну стоматологічну конструкцію, яку можна зафіксувати на восьмі зуби.

У будь-якому випадку рішення про тому, видаляти зуби мудрості або боротися за їх життя кожна людина приймає індивідуально з лікарем-стоматологом під впливом конкретних особистих обставин. Однак, у будь-якому випадку забезпечити якісну гігієну вісімок на кожному етапі їхнього життя допоможе іригатор, який за допомогою спрямованого потоку води вимиває залишки їжі та м'який зубний наліт, там де це просто фізично недоступне для найдорожчої та найпрогресивнішої зубної щітки.