×

Ваш кошик порожній

Догляд за зубними протезами з іригатором

Догляд за зубними протезами з іригатором
24 червня 2020 р. 23:05

Зубні протези - це те, з чим стикаються дуже багато людей у віці після 45 років. Довговічність їхньої служби залежатиме від того, як пацієнт із ними поводитиметься. Якість догляду впливає на збереження функціональності та естетичного вигляду.

Отже, після того, як Вам встановили конструкцію, Ви повинні бути готові до можливого порушення функції самоочищення ротової порожнини, функції мікроциркуляції слизової ротової порожнини, також може постраждати терморегуляція, смакове сприйняття, дикція.

Правильний догляд за знімними конструкціями

Зіткнувшись із необхідністю носити зубні протези, багато хто навіть не здогадується, що догляд за зубами, зокрема за конструкцією, потрібно значно посилити і покращити. Якщо догляд буде неправильним або недостатньо ефективним, носії знімних конструкцій можуть зіткнутися з дуже серйозними проблемами з яснами. Основне завдання догляду – це видалення бактеріального нальоту, що утворюється в області, де протез межує з яснами. Цей наліт - основна причина запалення запалення і причина неприємного запаху з рота.

Існує кілька способів догляду за знімними зубними конструкціями. Для цього використовуються спеціальні фіксуючі креми, гелі, прокладки для фіксації, використовуються порошки, що очищають, і таблетки, спеціальні засоби для того, щоб очистити зубний протез (зокрема, іригатор порожнини рота).

Засоби для догляду під час носіння зубних протезів


Під час носіння зубних протезів чистка зубною пастою та щіткою не скасовується – вона й надалі є основним елементом гігієни (щітка може бути з м'якою щетиною). Необхідно використовувати йоржик, щоб очистити міжзубні проміжки, зубну нитку, за призначенням лікаря можна використовувати спеціальні ополіскувачі. Люди, які носять протези, повинні знати і про додаткові засоби у вигляді таблеток для індикації зубного нальоту, для дезінфекції та очищення зубного протезу.

Чищення має виконуватися настільки якісно, щоб на зубній конструкції не було жодної частинки їжі або плями нальоту. Для досягнення таких результатів процедуру гігієни потрібно проводити мінімум двічі на день з використанням вищевказаних інструментів. Також не варто забувати про необхідність після кожного прийому їжі (стосується і вживання напоїв) полоскати ротову порожнину, а зубний протез прополоснути під проточною водою. Чищення має здійснюватися і для зубів, і для знімної конструкції. Після чищення конструкція міститься у спеціальний розчин, який ще додатково очистить його та продезінфікує. Ці розчини також призначені для того, щоб усунути з протезів зайві запахи.

Під час чищення зубів особливу увагу варто приділити застосуванню іригатора ротової порожнини. У процесі іригації Ви зможете не тільки ретельно видалити з поверхні протезів наліт, але й очистити місця з'єднання протезу з яснами, видалити ті крихти їжі, які недоступні для звичайної зубної щітки. Також іригатор виконає дуже важливу функцію – масаж ясен, щоб покращити кровообіг. Під час використання іригатора особливу увагу приділіть ретельному очищенню внутрішньої поверхні протезу, який контактує з яснами.

Методи очищення зубних конструкцій

Для механічного очищення використовується спеціальна двостороння щітка, із зигзагоподібною робочою частиною, яка повинна очищати зовнішню поверхню зубної конструкції. Інша її частина – закруглена, призначена для очищення поверхні, що прилягає до слизової оболонки. Такі щітки мають на увазі жорстку щетину. Також механічне очищення має на увазі і вже вказаний іригатор, без якого ефективно очистити важкодоступні місця Ви не зможете.

Існує й апаратний метод очищення – за допомогою ультразвуку, коли конструкцію поміщають у воду чи антисептик, що знаходиться у спеціальній ємності. Такий спосіб очищення використовується переважно у стоматологічних кабінетах. Використовуються і апарати, що генерують мікрохвильове випромінювання для того, щоб знищити мікроорганізми, хоча це не гарантує знищення суперечок та продуктів життєдіяльності бактерій: токсинів, ферментів тощо.

Хімічна очистка передбачає, що зубний протез замочують у спеціальному розчині 10-20 хвилин для досягнення антибактеріального ефекту. Цього часу достатньо, щоб біологічні компоненти могли очистити в важкодоступних місцях, при цьому вона сама не буде пошкоджена. Можуть застосовуватись спеціальні таблетки, які призначені не тільки для очищення, але і для відбілювання протезу.

Післямова

Зубний протез – це звільнення від стоматологічних турбот, а й одночасне додавання інших турбот. Щоб вирівняти шанси і насолоджуватися перевагами цієї конструкції, ніколи не забувайте про правила гігієни та засоби, які допоможу забезпечити зубам здоров'я.