×

Ваш кошик порожній

Іригатор – боротьба з неприродною зміною кольору зубної емалі

Іригатор – боротьба з неприродною зміною кольору зубної емалі
25 червня 2020 р. 16:27

Дисколоритом називається неприродна зміна кольору емалі зуба, яка може бути спричинена різними причинами. Іноді причина цього неякісна гігієна, іноді зловживання звичкою курити, іноді інші чинники – деякі залежать від нас, деякі ні. Колір емалі (емаль від природи є прозорою) залежить від того, який колір у дентину, на колір якого впливає стан всього організму. Від природи зубна емаль є практично прозорою і її природним кольором є білий, а може від природи бути жовтувато-білим або біло-блакитним.

Дисколорит може бути набутим чи вродженим. Набутий колір дентину створюється згодом через різні чинники. Він може бути викликаний різними захворюваннями, місцем проживання (наприклад, він вражає тих, хто проживає в районах, де вода мінералізована або насичена солями, що погано для зубів), а також проживання, наприклад, біля складів із хімічними речовинами, наявністю шкідливих звичок ( наркоманія чи куріння), травмами зубів чи щелепи. Вроджений може передаватися у спадок або бути закладеним у материнській утробі через певні відхилення розвитку плода.

Колір зубної емалі безпосередньо залежатиме від причин забарвлення. Так, червоний відтінок емалі може бути викликаний хворобами, переданими у спадок, зокрема, порфірією, що супроводжується порушенням пігментації тканин. Також на почервоніння емалі впливає сильна травма зуба, що спричиняє розірваний пульпарний мішок, а це спричиняє сильний вилив крові в емаль. Емаль може мати і зелений відтінок, причиною чого може бути постійне вдихання повітря, насиченого металами, грибкова інфекція в порожнині рота або контакт з металами (наприклад, пломбами з цього матеріалу). Також емаль може мати синій відтінок, причиною чого може бути некроз пульпи, спричинений інфекційними зараженнями чи травмами. Причиною такого відтінку може бути віддалена пульпа, яка з роками синіє. Таке захворювання, як гіпертиреоз, також може викликати блакитне або синє забарвлення емалі. Або прийом тетрацикліну (навіть якщо його приймала мати під час вагітності). Синя зубів може бути викликана тривалим вживанням води з високим вмістом заліза.

Коричнева емаль є наслідком наявності шкідливих звичок, зокрема, частого вживання кави або чорного чаю; марганцівка, якою регулярно полощуть рот; хлорована вода, йод. В іншому випадку вона є наслідком отруєння свинцем чи парами нікелю, ртуті, парами заліза чи марганцю. Ще одна причина – це кислотний некроз. Є й спадкова причина таких зубів – наявність резус-конфлікту у матері та дитини, що призводить до руйнування у дитини великої кількості еритроцитів, а це безпосередньо впливає на відтінок зубної емалі, яка в результаті набуває коричневого відтінку. Варто зазначити, що часто такий відтінок зубів є лише зачатками каріозних плям. Рожева емаль є наслідком незначного пошкодження пульпи, коли кров проникає в зубні мікротріщини і ця кров є причиною рожевого відтінку. Рожевий колір може виникнути внаслідок пломбування, коли застосовується обробка резоцин-формаліновим складом, який з часом зробить зуб рожевим.

Сірий колір емалі є наслідком хвороби аргірії, яка призводить до срібла, що не виводиться з організму. Також виникає через контакт зі срібною амальгамою, через не видалену некротовану пульпу, отруєння хімічними речовинами, лікування новонародженої дитини тетрацикліном. Наступний колір, який можуть придбати зуби, – це чорний відтінок емалі. До такого кольору може призвести застосування срібної амальгами у стоматологічному кабінеті, тривалий контакт із нікелем, ртуттю, залізом чи марганцем. Метамфетамінові наркомани також страждають на чорні зуби.

Ну і найпоширеніший відтінок зубної емалі – жовтий, є причиною багатьох факторів. Найчастіше це недостатній догляд за зубами, коли на зубах виникає зубний наліт. Це не дисколорит, але також викликає зміну кольору. Дисколорит вважається, коли жовтий колір зубної емалі викликаний тривалим впливом антибіотиків (особливо тетрацикліну), постійним вживанням продуктів з високим вмістом цукру та регулярного куріння. Часто зуби жовтіють у зв'язку з віком, коли зубна емаль стоншується і жовтий від природи дентин починає просвічуватись. Пожовтіння зубів може бути викликано деякими травмами та деякими захворюваннями (захворювання надниркових залоз, наявність гематогенної жовтяниці та хвороби Аддісона).

Лікування та профілактика
Як видно з усієї вищевикладеної інформації, не допустити фарбування зубної емалі не завжди нам під силу, оскільки багато факторів є спадковими або зовнішніми, змінити які ми не в силах. Але є випадки, коли це можна не допустити чи виправити. Тому, як тільки ваша зубна емаль почала фарбуватись у неприродний для них колір, необхідно відразу ж звернутися і до стоматолога, і до терапевта, щоб визначити причину такої зміни.

Сумно те, що не завжди дисколорит можна виправити, тобто повернути зубам колишню білизну. Але якщо фарбування є поверхневим, повернути білий колір можна за допомогою радикального відбілювання або встановлення вінірів.

Але одне можна змінити це – жовтизну зубів, яка є наслідком неякісної гігієни. Тобто не допустити її появи взагалі. Для цього необхідно лише правильно і регулярно доглядати свої зуби, не допускаючи утворення зубного нальоту, який, власне, і є причиною такого відтінку. Як це зробити? Дуже просто: вранці та ввечері не забуваємо чистити зуби щіткою та пастою (тільки не відбілюючою, оскільки вона може викликати зовсім протилежний ефект замість відбілювання). Чистка має бути максимально ефективною та правильною. Також не варто забувати про фарбувальні продукти – каву, ягоди, соки, чай та багато іншого можуть фарбувати наші зуби, особливо якщо на них є мікротріщини. Тому після кожного прийому таких продуктів необхідно ретельно полоскати рота простою водою (можна негазованою мінералкою) і жувати гумки без цукру. Ну а ввечері ви повинні виконувати найважливішу гігієнічну процедуру - іригацію, щоб максимально видалити залишки їжі та бактерії, які в іншому випадку спільними зусиллями утворюють зубний наліт, який, до речі, є причиною не тільки пожовтіння зубів, але й карієсу, запалення ясен та інших стоматологічних хвороб.

Тому якщо ви не хочете допустити жовтизни зубів, того єдиного відтінку зубної емалі, причиною пожовтіння якого є саме ви, тоді ніколи, ні за яких обставин не забувайте про чищення зубів щіткою, пастою та іригатором!