×

Ваш кошик порожній

Зубна паста: яку вибрати?

Зубна паста: яку вибрати?
21 червня 2020 р. 00:42

Уявити чистку зубів без використання зубної пасти неможливо. І незважаючи на те, що жодна існуюча зубна паста не запобігає найпоширенішому зубному захворюванню – карієсу, без неї чищення зубів було б неефективним.

Користуються пастою давно. Так, на самому початку свого існування вона мала зовсім інший склад, ніж зараз. На момент, коли вона була винайдена (а зробили це єгиптяни близько 5 000 років тому), вона складалася із суміші вина та пемзи. Римляни додавали до неї сечу, оскільки вона має аміак, який має відмінні очищувальні властивості, і цей склад був актуальним до 18 століття. Аміак досі використовується для створення багатьох зубних паст. Сьогодні ж склад зубної пасти змінився значно і є складним виробничим процесом, заснованим на численних дослідженнях вчених і практичних знаннях стоматологів. Спектр дії зубних паст сьогодні дуже широкий – пасту застосовують як як гігієнічний засіб, а й як медикаментозний препарат.

Відбілюючі пасти не панацея


На думку німецьких фахівців, зубні пасти не здатні боротися із зубними захворюваннями. Свій висновок вони зробили на розрахунках товщини захисного шару, що створює пасту. Ці розрахунки дозволили дійти висновку, що це покриття надто тонке для того, щоб забезпечити зубам ефективний захист. Раніше вважалося, що паста забезпечує створення захисного шару від поширення мікроорганізмів, що викликають карієс. Також ці вчені заявили, що зубні пасти не тільки не забезпечують нас потрібним захистом, але деякі з них навіть сприяють поширенню шкідливих мікробів. Серед цих паст основне місце займають пасти, що відбілюють. Вони руйнують зубну емаль, роблячи її легкою здобиччю для шкідливих мікробів. Тому якщо голлівудська посмішка ваша мрія і ви плануєте її досягти шляхом використання паст, що відбілюють, використовуйте їх не частіше одного або двох разів на тиждень (тільки у випадку, коли хочете досягти певного ефекту – постійно ними користуватися категорично заборонено).

Говорячи про відбілюючі пасти, які останнім часом активно рекламуються практично всіма виробниками, які обіцяють, що після її використання ваша усмішка стане по-справжньому білою, то насправді все виглядає по-іншому. Британським виданням Daily Mail було проведено незалежне дослідження, згідно з яким ці пасти, що відбілюють, на практиці зовсім не відбілюють наші зуби (а ціна їх, при цьому, вища, ніж вартість «звичайних» зубних паст). Дослідження полягало у тестуванні 6 жінок, вік яких коливався між 30 до 50 роками. Перед кожною учасницею дослідження поставили завдання цілий місяць чистити зуби з використанням пасти, що відбілює (для кожної передбачалося використання паст від різних виробників). Згідно з обіцянками реклами, зуби після місяця використання мали стати мінімум на три тони світлішими.

Для того, щоб перевірити ефективність експерименту, перед його проведенням, професіоналами були визначені кольори зубів кожної учасниці (для цього використовувалася спеціальна шкала зубних відтінків). Через місяць зуби учасниць знову протестували на зміни кольору зубів з використанням цієї ж шкали. Результати показали, що в жодної з учасниць зуби не стали білішими – принаймні настільки, щоб шкала це дозволила визначити. Дослідники пояснили такий результат тим, що у складі паст, що відбілюють, містяться абразивні компоненти, перекис водню або ферменти. У властивостях абразиву є можливість стерти із зубів плями, але при цьому вони дуже пошкоджують нашу емаль і не здатні її відбілити. Що стосується перекису водню, то її контакт з емаллю не повинен бути меншим за півгодини, щоб він подіяв, а чищення цього не забезпечує, тому говорити про ефективність цього компонента не можна. Ну а завдання ферментів полягає в тому, щоб не дати барвникам зв'язуватися з поверхнею зубів, і вони зовсім не впливають на колір зубної емалі, що вже сформувався.

Як підібрати пасту


Роль зубної пасти в чищенні не можна недооцінювати. Але оскільки різноманітність паст на ринку дуже велика і реклама кожній бездоганна, що робить вибір пасти для споживача неймовірно складним завданням. Через рекламні трюки ми не знаємо, яка з них дійсно буде ефективною для наших зубів. Адже виробники обіцяють нам, що саме їхній продукт подарує нам ідеальну усмішку та здорові зуби.

Але універсальних зубних паст немає, і не кожна паста підійде саме вам. Тому вибирати пасту, точно як шампунь або крем, необхідно індивідуально для кожної окремої людини. А допомогти зробити вибір може стоматолог, який попередньо досліджує ваші зуби, стан ясен і, визначивши їхній стан, порекомендує потрібний варіант. Він може порекомендувати вам лікувальну пасту (якщо є зубні захворювання чи пародонт) чи профілактичну. Лікувальні пасти містять рослинні чи медикаментозні протизапальні речовини, що сприяють лікуванню. Також паста може мати зміцнюючі властивості – з додаванням морської чи кухонної солі.

Що стосується профілактичних паст, то це ті пасти, які продаються в аптеках та супермаркетах. Це універсальні пасти, які підходять широкому колу людей, які не страждають на стоматологічні захворювання на даний момент. І все ж, незважаючи на їх універсальність, вибирати їх потрібну також ретельно та бажано за рекомендацією стоматолога (наприклад, велика частина паст містить фтор, який дуже корисний зубам, але є категорія людей, яким такі пасти протипоказані, оскільки, наприклад, вони проживають у регіоні, де цей мінерал із надлишком поставляється в організм через воду). Якщо вибрати невідповідну пасту для своїх зубів, ви самі того не знаючи, можете тільки погіршувати їх стан.

Також бажано, щоб стоматолог порекомендував вам кілька профілактичних паст, які мають різні властивості. Це дозволить вам вранці чистити зуби пастою із захистом від карієсу, а ввечері, наприклад, пастою, що запобігає хворобі ясен. Такий підхід до вибору паст значно ефективніший, ніж використання однієї пасти протягом усього часу. Також пасти необхідно змінювати в залежності від стану зубів (віку, харчування, захворювань тощо)

Висновки ...


Зубна паста дуже важлива. Це ми знаємо, тому ми її використовуємо. А ознайомившись із цим матеріалом, ми обізнані, що не будь-яка зубна паста ефективна і далеко не кожна підходить саме нашим зубам. А підібравши оптимальний для вас варіант пасти, ви значно покращите свою гігієну. Чищення порожнини рота буде тільки тоді ефективне, коли воно буде комплексним, тобто доповнюватиметься використанням іригатора (засіб гігієни порожнини рота, який за допомогою напору води очищає важкодоступні місця), зубної нитки та щітки.