×

Ваш кошик порожній

Боротися з неприємним запахом із рота допоможе іригатор

Боротися з неприємним запахом із рота допоможе іригатор
21 червня 2020 р. 00:10

Неприємний запах з рота може сильно псувати життя людині: її репутації, відносин з іншими людьми, самооцінки. До того ж, неприємний запах з рота псує життя і тим, хто оточує цю людину. Щодо причин цієї делікатної проблеми, то їх існує кілька. Деякі причини пов'язані із вживанням певних продуктів. В даному випадку проблему легко вирішити – просто виключити вживання таких продуктів зі свого раціону. Є й інші причини, для позбавлення яких необхідно вжити більш радикальних заходів (вони можуть включати як ретельнішу гігієну порожнини рота, так і відвідування гастроентеролога і стоматолога).

Причини неприємного запаха з рота

Однією з причин, як згадувалося вище, може стати певна їжа: часник, цибуля, капуста, деякі спеції. Для того щоб позбавитися такого запаху необхідно використовувати зубну щітку, іригатор порожнини рота, освіжувач для рота або жувальну гумку.

Ще одна причина може бути пов'язана з особливостями травлення: відрижка, гази, що виходять через порожнину рота. Причини цього криються у порушеній роботі кишечника, що спричиняє надмірне утворення газів. Для усунення цієї проблеми необхідно звернутися до гастроентеролога.

Наступна причина у недостатній гігієні порожнини рота. Справа в тому, що частки їжі, яку ми споживаємо, залишаються у важкодоступних місцях – це міжзубні проміжки, кишені ясен. А враховуючи той факт, що всередині ротової порожнини температура є ідеальною для того, щоб у ній розвивалися бактерії, то колонії цих бактерій, які миттєво розростаються в залишках їжі та розкладаються в роті, то саме це і є причиною поганого запаху (а також розвитку множини хвороб). При недостатній гігієні мовою утворюється білий наліт, який також стає причиною поганого запаху: в області нальоту накопичується величезна кількість патогенних бактерій. Для того щоб усунути неприємний запах у цьому випадку необхідно значно покращити гігієну ротової порожнини – використовувати ополіскувачі та зубний іригатор.

 

Хвороби ротової порожнини можуть стати причиною неприємного запаху з рота. Понад те, запах одна із ознак розвитку стоматологічних захворювань. Розвиток цих захворювань безпосередньо пов'язане з неякісною чи неправильною гігієною. В даному випадку у роті утворюється зубний наліт, ясна запалюються, утворюється карієс та гнійні процеси. Каріозний процес часто супроводжується неприємним запахом, причини якого криються в процесі гниття тканин зуба та залишків їжі, які глибоко накопичуються в каріозних заглибленнях. Похід до стоматолога, лікування та покращення гігієни порожнини рота значно покращать ситуацію з поганим запахом.

 

Коли причина криється у життєдіяльності патогенних мікроорганізмів, це означає, що в порожнині рота знаходяться цілі колонії даних мікробів. Вони привертають до себе залишки їжі, які знаходять собі місце у міжзубних проміжках та слизових складках. Життєдіяльність цих мікроорганізмів супроводжується утворенням сірчистих сполук, які випромінюють неприємний запах із рота.

 

Часто причиною поганого запаху є залишки їжі, які накопичуються у протезах, на брекет-системах, мостах, коронках та інших ортодонтичних конструкціях. Саме там ці залишки їжі починають гнити і погано пахнути. Причиною цього є те, що багато людей з ортодонтичними конструкціями забувають про регулярну гігієну вранці та ввечері, про те, що в їхньому випадку ці заходи мають бути ретельнішими. Підвищивши якість гігієни, ви зміните і флору вашої ротової порожнини.

Ще однією причиною може стати ксеростомія (недостатньо активне виробництво слини у роті). Воно супроводжується сухістю в роті та недостатньо якісним очищенням порожнини рота, зокрема зубів. Через це залишки їжі залишаються на зубах, розкладаються там, що призводить до появи неприємного запаху. Причини ксеростомії можуть бути різними, їх можна усунути як самостійно, так і за допомогою медиків.

Найпоширенішою причиною неприємного запаху з рота є куріння. Справа в тому, що хімічні речовини, які утворюються в процесі згоряння тютюну, не можуть повністю вивестися з димом, що видихається, тому вони залишаються в роті і в дихальних шляхах. Цей дим згодом стає причиною поганого запаху. Також куріння є причиною розвитку хвороб ясен. Щоб позбавитися цих проблем необхідно повністю відмовитися від куріння – інших варіантів немає.

 

Також неприємний запах може бути викликаний ще рядом різних захворювань: цукровий діабет, нестачею глюкози в крові (кетоацидоз), при проблемах з харчовою поведінкою (булімія або анорексія), коли людина страждає на регулярні блювоти (саме вона є причиною запаху), при ґрунтовій недостатності, хвороби лор-органів: ангіна, тонзиліт, гайморит, фарингіт, синусит, риніт – усі ці захворювання супроводжуються гнійним, запальним процесом, що у свою чергу супроводжується розмноженням хвороботворних бактерій. Ці бактерії виділяють певні гази, які характеризуються різким та неприємним запахом.Галітоз зникне лише після своєчасного та повноцінного лікування інфекційних захворювань ротоглотки та носа.

Лікування та профілактика

Якщо у вас з'явився неприємний запах з-за рота (наукова назва йому галітоз), спочатку необхідно визначити причину його виникнення (це можна зробити самостійно, керуючись вищеописаними симптомами) або ж звернутися до стоматолога. Найчастіше причиною є захворювання ясен, захворювання зубів або просто неякісна гігієна. У будь-якому випадку для усунення проблем з галітозом необхідна якісна гігієна зубів: регулярне чищення, полоскання, використання іригатора, за допомогою якого ротова порожнина очищається від залишків їжі за допомогою спрямованого потоку струменя води (щоб уникнути процесів розмноження та гноєння бактерій).

Послямова

Майже 80% людей іноді страждають неприємним запахом з рота. І, незважаючи на те, що причини розвитку подібного розладу є різними, з ними необхідно боротися з однаковою старанністю і часто однаковими заходами. У всіх випадках, коли причини галітозу криються в ротовій порожнині (захворювання, догляд і т.д.), багато в чому ситуацію можна покращити лише за допомогою ретельного чищення. А допомогти в цьому, як ніхто інший, зможе іригатор ротової порожнини.