×

Ваш кошик порожній

Стоматологічні захворювання: генетична схильність

Стоматологічні захворювання: генетична схильність
21 червня 2020 р. 00:07

Ось буває так, що природа нам не подарувала красиві та білі зуби. І вся справа у спадковості. Як показали численні дослідження на цю тему, наше здоров'я, зокрема, і здоров'я наших зубів, не завжди залежить не тільки від того, як ми його доглядаємо, а й від генетичної схильності. Ми отримуємо у спадок величезну кількість різних захворювань, серед яких багато і стоматологічних.

Карієс та генетична схильність

Найчастіше нас вражає карієс і, як показали дослідження, схильність до нього також передається від батьків. Основна причина появи цього відомого і ненависного стоматологічного захворювання криється у вживанні легкозасвоюваних вуглеводів. Чим частіше ми їх вживаємо в їжі, тим більше шансів на те, що цього захворювання нам не уникнути. І кожен може бути схильний до карієсу, оскільки ми, так чи інакше, вживаємо такі продукти. Але деякі можуть ніколи і не зіткнутися з цією проблемою, а інші змушені постійно відвідувати стоматолога, щоб запломбувати зуб, уражений карієсом. Так, багато залежить від гігієни (про неї ми поговоримо трохи пізніше), але багато залежить і від схильності. Згідно з дослідженнями стоматологів з університету Південної Каліфорнії, шанси страждати все життя від карієсу багато в чому залежать саме від генів. Вони встановили, що, по-перше, багато залежить від слини людини, її складу. У деяких слин містить молекули олігосахариди, які не допускають, щоб хвороботворні організми призводили до появи карієсу, оскільки ці молекули олігосахариди не дозволяють цим організмам залишатися на поверхні зубів.В інших слина має трохи інший склад, який, навпаки, сприятливо впливає на те, щоб створити для патогенних бактерій всі умови для «закріплення» на зубах. Склад слини, як стверджують ці стоматологи, визначається генами і змінити його вже неможливо.

 

Наступним фактором, який впливає на генетичну схильність до появи карієсу, є емаль, точніше її будова та наявність у ній дефектів та фісур – складок, утворених між зубними пагорбами, які чітко видно на малярах. Ці складки кожної людини мають різну глибину. Якщо фісури глибокі, тоді на зубах є всі необхідні умови, щоб за дуже короткий проміжок часу в них утворювався зубний камінь. А там, де камінь, там і карієс. Як і у випадку зі слиною, на будову фісур та емалі вплинути неможливо, оскільки їхня будова закладається ще в материнській утробі, тобто це спадковий фактор. Звичайно ж, сучасна стоматологія йде на різні хитрощі проти природи і в даному випадку можна трохи покращити ситуацію – фісури заповнюють силантом (спеціальним матеріалом, який вирівнює поверхню зуба та знижує ризик ураження карієсом, оскільки не дає можливості частинкам їжі застрявати в цих щілинах).

Пародонтит и генетична схильність

Ще одним захворюванням, без якого було б легше жити, але яке так і норовити вразити кожного, є пародонтит (згідно зі статистикою на них страждає половина нашого населення). Пародонтит підступний тим, що на своїй початковій стадії захворювання протікає без помітних симптомів, тому ми можемо навіть не здогадуватися, що це захворювання у нас є. Як і карієс, пародонтит має свою генетичну схильність, яка обумовлена ​​тим, яку будову має наша щелепа, скелет обличчя, прикус і величина міжзубних проміжків. Наприклад, неправильний прикус нерівномірно розподіляє тиск на щелепу – одні зуби одержують велике навантаження, інші менші. І ті зуби, які піддаються більшому навантаженню постійно, піддаються запальним процесам навколозубних тканин.

Генетична схильність та як з нею боротися 

Генетична схильність – це те, з чим ми маємо жити та миритися все життя. І що б ми не робили, якщо в нас є генетична схильність до карієсу або пародонтиту (а іноді і до того, і до іншого одночасно), то з цим уже нічого не вдієш – вони завжди будуть чатувати на нас за кожним кутом. Але не все так погано - маленькими хитрощами в домашніх умовах ви можете знизити ризик ураження цими захворюваннями, ще до того, як вони перейдуть з ранньої стадії розвитку в глибшу.

Так, якщо ви хочете знизити ризик появи карієсу, можна трохи покращити склад слини. Його основну структуру ви змінити не зможете (співвідношення олігосахаридів), але зможете покращити її якість, щоб знизити кількість бактерій, які призводять до цього захворювання. Для цього стоматологи рекомендують 2-3 рази на тиждень випивати склянку журавлинного соку, який завдяки своїм компонентам блокує бактеріям шлях до емалі зубів. Також за допомогою правильного та здорового харчування можна покращити якість слини. Наприклад, вживати менше солодощів, молока, борошняних виробів. Або ж, якщо ви тільки що перекусили чимось складно вуглеводним, то відразу ж прополощіть рот простою водою, а ввечері відразу ж обробіть порожнину рота іригатором, щоб не залишити на зубах залишки їжі (оскільки спільно з бактеріями вони утворюють наліт, який і призводить до карієсу).

Якщо хочете убезпечити себе від пародонтиту, для його запобігання проводять спеціальну діагностику, під час якої вимірюють глибину кишені та фізіологічної борозни всіх зубів. Результати діагностики дозволять стоматологу підібрати для вас індивідуальні рекомендації щодо догляду за яснами та за зубами. Ну і в жодному разі не варто забувати про правильну гігієну, яка дозволить мінімізувати ризик цих захворювань. Обов'язкове чищення зубною щіткою та пастою вранці та вечорами (після їжі), обов'язкове полоскання рота після кожного прийому їжі та вживання напоїв, обов'язкове використання іригатора, який видалить з поверхні зубів усе те, що скупчилося на них протягом дня (щітка з усім сама не справляється, тому на допомогу їй завжди використовуйте іригатор).

 

Робимо висновки 

Ну і хотілося б сказати, що так, генетична схильність не завжди грає на нашу користь. Але регулярна профілактика в особі щоденної правильної гігієни дозволить вам ефективно боротися зі стоматологічними захворюваннями та досягти бажаного результату, а саме красивої та здорової посмішки.