×

Ваш кошик порожній

Захворювання органів та зубів: який взаємозв'язок?

Захворювання органів та зубів: який взаємозв'язок?
16 червня 2019 р. 23:05

Існує думка серед зубних лікарів, що за стоматологічними захворюваннями можна визначити, які органи людини на даний момент хворіють. І такі діагнози, зазвичай, є вірними. А вся справа в тому, що зуби справді взаємопов'язані із внутрішніми органами.

Отже, кожна людина має 32 зуби «плюс-мінус», кожен із яких може подавати сигнали про захворювання будь-якого внутрішнього органу. Стан зубів відіграє таку ж важливу роль у постановці діагнозу, як і шкіра, очі, язик, які є першими джерелами симптомів.

Будь-яке стоматологічне захворювання, чи це пульпіт чи карієс, чи це лише незначне пошкодження зуба насправді можуть бути сигналом у тому, що у певної групі органом відбувається негаразд. Буває таке, що зуб ніби повністю здоровий, але при цьому він сильно турбує. Або зуб давно видалений, але на його місці ви відчуваєте фантомний біль. А все тому, що сигнали від органів, які зараз хворіють, рефлекторно прямують до зуба - в ту область, яка їм відповідає. Людина, не підозрюючи про цей зв'язок, приймає масу знеболювальних, щоб біль зник, хоча сигналізує зовсім не зуб.

Давно встановлено, що наші зуби здатні реагувати на будь-які проблеми, які відбуваються в організмі. І ця реакція найчастіше буває дуже конкретною, просто не всі вміють її розпізнати. Вчені проаналізувавши стан зубів і захворювань людини прийшли до висновку, що кожен зуб має прямий зв'язок з кожним органом, і при хворобі цього органу зуб отримує про це сигнал. Тому глянувши на стан ротової порожнини можна практично зі стовідсотковою точністю сказати, що в людини і де не в порядку.


Нижні ікла приймають сигнали від печінки, малі корінні зуби від підшлункової залози, передні верхні та нижні щелепи про захворювання суглобів ніг. Також сигналами служать і ясна, наприклад, вони сигналізують про захворювання шлунка і кишечника. Причиною пародонтозу може бути виразка шлунка або дванадцятипалої кишки. Також це захворювання обов'язково супроводжується рясним відкладенням зубного каменю.

Залежно від того, які зуби схильні до карієсу, можна дізнатися, який внутрішній орган потребує допомоги. Також, якщо один і той самий зуб на продовженні тривалого часу не дає вам спокою, навіть після лікування, значить захворювання занадто запущене і вимагає термінового лікування. Якщо недуга не буде усунена, зуб і далі хворітиме і турбуватиме, а згодом призведе до постійної мігрені (хоча біль може виходити і не від зуба). Головний біль, якщо він виникає, найчастіше поширюється по всій ділянці голови, особливо якщо запалені зуби нижньої щелепи. Якщо ж карієс вразив верхню щелепу, тоді біль зосереджений в одному конкретному місці: на скронях (при запаленні іклів), в тім'яно-потиличну область (при запаленні жувальних зубів). Болі в тім'яно-потиличній ділянці будуть при запальному процесі в корінних зубах. Мігрень у лобно-скроневій ділянці буде викликана запаленням та ураженням різців.

Повертаючись до симптоматики, слід згадати, що верхні та нижні різці є відображенням стану нирок, вух та сечового міхура. Ікла сигналізують про стан печінки та жовчного міхура. Корінні (4 і 5премоляри) сигналізують про легкі та товсті кишечнику. Сигнальними «ракетами» про стан шлунка, селезінки та підшлункової залози є великі корінні (6 та 7 моляри). Що ж до зубів мудрості, то вони багато розкажуть про стан серцевого клапана та тонкого кишечника.

Біль у верхніх та нижніх різцях є свідченням хронічного пієлонефриту, циститу та отиту. Болючий перший (верхній) різець може бути сигналом тонзиліту, фронтиту, остеохондрозу, простатиту, аденоми простати, пошкоджень у кульшовому суглобі. Ниючі ікла є свідченням холециститу чи гепатиту. Болючі четверті та п'яті корінні зуби – хронічна пневмонія, коліт, тривалий поточний дисбактеріоз, алергічна реакція, зокрема сигнал про бронхіальну астму, риносинуситу, респіраторного алергозу.

Болі в обох четвертих зубах (верхніх та нижніх) - слабкий зв'язковий апарат (гомілковостопні суглоби, колінні, плечові, ліктьові, променезап'ясткові), запальні процеси хронічного характеру (поліартрит, недуги товстого кишечника, зокрема поліпоз та дивертикулез). Моляри відповідальні за хронічний гастрит, виразку шлунка, виразку дванадцятипалої кишки, тривалу поточну анемію, хронічний панкреатит. Проблемні шости верхні зуби відповідальні за захворювання на гайморит, тонзиліт, захворювання гортані та глотки, мастопатію, пухлинні утворення у щитовидній залозі, подразнення в селезінці, запалення придатків. Шості нижні зуби сигналізують нам про проблеми з артеріями та таким захворюванням, як атеросклероз.
Щодо сьомих нижніх, то вони відповідальні за варикоз, геморой, хронічну пневмонію, бронхіт, бронхіальну астму, наявність поліпів у товстому кишечнику. Зубний наліт та зубний камінь – порушення ендокринної системи, виразкова хвороба шлунка.

Для зручного запам'ятовування пропонуємо короткий список зубів та органів, з якими вони пов'язані:

- 1-2 верхні зуби зліва відповідальні за праву півкулю головного мозку,

- 1-2 верхні зуби праворуч сигналізують про порушення у лівій півкулі головного мозку,

- 1-2 нижні зуби зліва сигналізують про порушення у спинному мозку,

- 1-2 нижні зуби справа відповідальні за спинний мозок,

- 3 верхній зуб зліва відповідальний за серце,

- 3 верхній зуб праворуч сигналізує про вроджені зміни у правому відділі серця,

- 3 нижній зуб зліва сигналізує про порушення дванадцятипалої кишки, лівого відділу тонкого кишечника,

- 3 нижній зуб праворуч відповідальний за праву половину тонкого кишечника,

- 4 верхній зуб зліва відповідальний за селезінку,

- 4 верхній зуб праворуч сигналізує про порушення у підшлунковій залозі,

- 4 нижній зуб зліва сигналізує про порушення дна, великої кривизни, лівого відділу виходу шлунка,

- 4 нижній зуб справа відповідальний за вхід, малу кривизну, правий відділ виходу шлунка,

- 5 верхній зуб зліва відповідальний за ліву легеню,

- 5 верхній зуб праворуч сигналізує про порушення у правій легені,

- 5 нижній зуб зліва сигналізує про порушення у лівому відділі товстого кишечника, прямої кишки,

- 5 нижній зуб справа відповідальний за правий відділ товстого кишечника, апендикс,

- 6 верхній зуб зліва відповідальний за ліву нирку,

- 6 верхній зуб праворуч сигналізує про порушення у правій нирці,

- 6 нижній зуб зліва сигналізує про порушення лівого відділу сечоводу, лівого відділу сечового міхура,

- 6 нижній зуб справа відповідальний за правий відділ сечоводу, правий відділ сечового міхура,

- 7-8 верхні зуби зліва відповідальні за ліву частку печінки та набуті зміни у серці.

- 7-8 верхні зуби праворуч сигналізують про порушення у правій частині печінки, про набуті зміни у серці.

- 7-8 нижні зуби зліва сигналізують про порушення у жовчному міхурі, про набуті зміни у серці.

- 7-8 нижні зуби справа відповідальні за жовчний міхур, набуті зміни у серці.

Тепер, знаючи про взаємозв'язок зубів та внутрішніх органів, ви можете звернутися до фахівця вчасно і на початковій стадії не допустити посилення. Тепер при болях у зубах, замість того, щоб приглушувати біль таблетками, ви знатимете, що потрібно глибше проаналізувати проблему і перевірити пов'язані з ними органи. Однак, не варто забувати, що ефективна профілактика стоматологічних захворювань – це запорука Вашого здоров'я. А забезпечити якісне очищення ротової порожнини щодня Вам допоможуть зубна щітка, паста та іригатор.