×

Ваш кошик порожній

Особливості гігієни ротової порожнини в різні етапи розвитку дитини

Особливості гігієни ротової порожнини в різні етапи розвитку дитини
25 червня 2020 р. 16:21

Здоров'я наших зубів визначається не тим, коли ми починаємо їх доглядати і який буде цей догляд, а тим, якою якістю будуть мати тканини, з яких, власне, і формуються наші зуби ще в утробі матері. А якість цих тканин залежить від харчування матері, від кількості вживаних вітамінів, мінералів (фтору, фосфору, кальцію), білків та інших необхідних речовин для внутрішньоутробного розвитку дитини. Якщо мама майбутнього малюка під час вагітності дотримуватиметься правил раціонального харчування, то вона наперед усуне до 50 відсотків усіляких проблем із зубами, з якими людина зустрічається протягом усього життя. Також, як відомо, на майбутній стан зубів впливає і те, чи приймала вагітна медикаментозні препарати, оскільки деякі з них можуть негативно впливати на ще зачатки зубів.

Догляд за зубами до 7 років


Зубки в дітей віком починають з'являтися зазвичай від 3 місяців. Всі перші зубки (зокрема перші 7-8 молочних) потребують такої гігієнічної процедури, як протирання їх шматочком марлі, що дозволяє очистити поверхню зубів і ясен від залишків їжі та харчового нальоту (так-так, на дитячих зубах також утворюється зубний наліт). , який згодом призводить до першого дитячого карієсу). Марля намотується на палець мами і їм протираються зуби та ясна, і робити це потрібно через 30 хвилин після кожного прийому їжі. У жодному разі не можна використовувати зубну пасту чи інший вид матерії – пасту дитина може проковтнути, а інша матерія може подряпати ясна.

До року у дитини має бути в середньому 7 або 8 молочних зубиків, які потребують більш ретельного догляду, що вже передбачає щітку для зубів, яка має бути виготовлена спеціально для цього віку. Варто знати, що дитяча щітка для чищення зубів повинна не просто бути виготовлена для 1 року, а й мати розмір голівки щітки максимум 2-2,5 молочних зубиків завширшки (це дозволить не нашкодити слизовій під час чищення). Щетина має бути дуже м'якою та синтетичною, із закругленими кінчиками ворсинок. Міняти щітку слід у середньому раз на 2 місяці. Зуби чистяться малюком під пильним наглядом дорослого.


Зубна паста не використовується для чищення дитячих зубів до 2 років – у цьому віці діти не вміють самостійно полоскати рот, тому сплюнути пасту вони не зможуть (а вживання її всередину, навіть якщо виробники дитячих паст скажуть, що це безпечно, все ж таки небажано). Пасту можна починати використовувати після того, як малюк зможе самостійно прополоскати рота – тоді сміливо підключайте виготовлену спеціально для дітей пасту, що не містить фтор. Дуже важливо, щоб паста була саме дитячою, а не використовувалася призначена для дорослих, оскільки другий варіант пасти містить заборонені для дітей компоненти (завжди пам'ятайте, що дитина до 6 років з'їдає майже половину пасти, якою вона чистить зуби). До того ж «дорослі» пасти руйнівно впливають на емаль дитячих зубів, яка лише формується.


Самостійне чищення має починатися з 3 років - на навчання піде багато часу, але здаватися не можна. Результат буде досягнутий тоді, коли малюк самостійно пам'ятатиме про чищення і сам його виконуватиме (все навчання проводиться тільки під наглядом батьків). І ось, у момент, коли це буде досягнуто (трапиться десь років у 7), в щоденний ритуал чищення можна включати іригатор порожнини рота.

Роль іригатора дуже важлива в гігієні не тільки дорослої людини, а й малюка (не раніше 7 років), оскільки в цьому віці починають формуватися постійні зуби, турбота про які має бути подвійно, а то й утричі ефективніша, ніж за молочними – адже вони залишаться із людиною на все життя. І чим раніше їм буде забезпечено догляд, чим більше гарантій на те, що він жодного разу не зіткнеться з таким шкідливим для зубів карієсом.

Чому саме іригатор такий важливий? Навіть якщо відкинути той факт, що тільки йому під силу справлятися з м'яким зубним нальотом, який і стає причиною карієсу, то варто знати, що зубна щітка не справляється з чисткою на всі 100%, а використовувати інші (хоч і менш ефективні) засоби в дитячому віці заборонено. Йдеться про електричні зубні щітки, які можна починати використовувати лише у підлітковому віці (тільки коли всі молочні зуби зміняться на постійні) та про ополіскувачі для рота, які дітям теж протипоказані.

Гігієна зубів у дітей віком від 7 років з іригатором


У цьому віці головне завдання догляду за зубами полягає в тому, щоб забезпечити зміцнення зубів і навчити дитину правильно доглядати за порожниною рота. Починаючи гігієну з іригатором, Ви повинні постійно контролювати процес чищення приладом, доки дитина не зможе самостійно і правильно ним користуватися. Важливо проконтролювати, щоб було підібрано правильний режим роботи, прилад використовувався під правильним кутом, струмінь води прямував тільки на зуби і ясна і в жодному разі не в очі, ніс і т.д. Дуже важливо пояснити дитині необхідність та правильне використання іригатора – запам'ятавши все раз, вона використовуватиме отримані знання та сам прилад протягом усього життя. А якщо він завжди дотримуватиметься правил ротової гігієни (не тільки використання іригатора, але й полоскання водою після кожного прийому їжі, ну і, власне, чищення щодня зубною щіткою та пастою), то його зуби завжди будуть здоровими. Варто знати, що для дітей у такому віці (з 7 до підліткового періоду) іригатор можна використовувати лише пару разів на тиждень – цього буде цілком достатньо, щоб підтримувати їх у чистоті і видаляти м'який наліт, що скупчився за пару днів.

Гігієна порожнини рота у підлітковому періоді


У юному віці діти страждають на запалення ясен (найчастіше гінгівітом), причиною якого є недостатнє очищення порожнини рота. Тому потрібен іригатор, який до того ж виконуватиме і масаж для ясен, який покращуватиме в них кровообіг.


Після 12 років, коли всі молочні зуби випадуть, дитина може використовувати для чищення дорослу зубну пасту та щітку. Насадка для іригатора повинна підбиратись залежно від ситуації. Багато хто в підлітковому періоді проходить ортодонтичне лікування за допомогою брекет-систем для виправлення неправильного прикусу.

Якщо Ваше маля зіткнеться з цим, йому як ніколи раніше необхідно користуватися іригатором, оскільки він не тільки очищатиме самі незнімні брекет-системи від залишків їжі, але і зуби у всіх важкодоступних місцях. Забезпечити якісну гігієну в даному випадку допоможе гідро-інтердентальна насадка йоржик для іригатора, яка поєднує одночасно як механічне очищення йоржиком, так і напором струменя води.

На додаток до цих засобів можна придбати і дитячу електрощітку, але користуватися нею часто не можна – Ви можете поєднати її використання з використанням іригатора та чистити зуби цими приладами у різні дні.


Післямова


Якщо батько вчасно пояснить малюкові, що кілька витрачених хвилин на щоденний догляд за ротовою порожниною дозволять зберегти зуби здоровими назавжди, у такому разі він зробить своїй дитині один з найважливіших подарунків за все життя – здорові зуби!