×

Ваш кошик порожній

Зубочистка: корисно чи шкідливо?

Зубочистка: корисно чи шкідливо?
17 червня 2020 р. 23:05

Раніше, в кожному закладі (ресторан, кафе і т.д.) на столах завжди знаходилися зубочистки, щоб люди могли очистити зуби від шматочків їжі, що застрягли в них. Сьогодні таке вже не зустрінеш, оскільки люди зрозуміли, що існують ефективніші та безпечніші засоби гігієни. Сьогодні доведено, що використання зубочисток завдає більше шкоди, ніж користі. Але так було не завжди.

Зубочистка є загостреною паличкою, яка була придумана для видалення залишків їжі в зубах ще до появи засобів гігієни. Згідно з археологічними дослідженнями, зубочистки були в побуті ще неандертальці, які використовували трави, різні гілки для очищення зубів (про це свідчать сліди на зубах скам'янілих черепів). Вчені виявили поглиблення на щелепі, які стали результатом тривалого тертя зубів твердими предметами. Вважається, що неандертальці використовували зубочистки не лише для очищення зубів від залишків їжі, але й для полегшення болю за стоматологічних захворювань.

Історія виникнення та розвитку

Найдавніша зубочистка була зроблена із золота та знайдена на території сучасного Іраку. У Римі та Стародавній Греції користувалися популярністю ті, які були виготовлені з дорогоцінних металів, слонової кістки, бронзи, дерева та пір'я. Зубочистки були визнані предметами першої необхідності, тому давні римляни кріпили їх до свого одягу за допомогою шпильок. Рекомендував використовувати зубочистки Мухаммед: «молитва буде в сімдесят п'ять разів ціннішим, якщо перед її прочитанням використовувати зубочистку», - говорив він.

Даний засіб гігієни був популярним також і на території Європи на початку епохи Відродження. Виготовлені із золота та срібла вони кріпилися дворянами до ланцюжків, що носилися на шиї. У ті часи зубочистки супроводжувалися зубними хустками, які служили своєрідною щіткою, яку обертали навколо пальця і ​​протирали їм зуби. Відомо, що такі видатні історичні постаті як Яків Четвертий та Єлизавета Перша їх також використали. Незважаючи на одвічну тягу людей до дорогих речей, ті, хто користувався зубочистками з дорогих сплавів, були об'єктами глузувань, оскільки ті, хто їх носив, були схожі на коробейників. Але при цьому про користь зубочисток ніхто не сперечався - громадськими діячами та світилами медицини висвітлювалися питання важливості особистої гігієни.

Одним із традиційних матеріалів для виготовлення було дерево. Вироблялися вони як самостійно, так і на замовлення (або ж купувалися в готовому вигляді). Їхнім продажем широко займалася свого часу Португалія, яка до середини XIX століття була її головним експортером. Також використовувалися інші матеріали, наприклад, пір'я тварин і апельсинове дерево. До речі, виготовлення з апельсинового дерева стало ідеєю черниць, які хотіли знайти оптимальне рішення від цукерок, що застрягли в зубах (які самі ж і виготовляли). Зубочистки, які вони вигадали, були різні за структурою: гладкі та гострі, і згодом стали дуже популярними і за межами монастиря – вони швидко поширилися у Бразилії та Аргентині. Згодом виготовлені з апельсинового дерева зубочистки почали прикрашати різьбленими візерунками та камінням. Їхня популярність у Португалії була настільки велика, що багато туристів набували їх і привозили до себе на батьківщину. Так цей предмет з апельсинового дерева потрапив у середині 19-го століття в Америку, де спритні американці почали їхнє потокове виробництво. Для цього вони використовували винайдений на той час верстат для виробництва фанери. Згодом для виробництва зубочисток почали використовувати тонкі дерев'яні пластини, що дозволило їм стати плоскішими та набути витягнутої трикутної форми. У цей час почали експериментувати з різними сортами дерева, у результаті вибір було зупинено на березі. Для роботи з березою було вигадано свій верстат, який виготовляв ці предмети з гострими кінцями. Ті зубочистки, які знайомі нам сьогодні, були винайдені наприкінці 1880-х Чарльзом Фріманом, який вигадав, щоб вони були не тільки гострі з обох кінців, але також мали відрізнятися і обсягом.

Що ми маємо сьогодні?

Нині цей предмет виконує ті самі функції, що й раніше – очищає міжзубні проміжки від шматків їжі, що застрягли в них, для очищення міжзубних просторів від зубного нальоту. Якщо ви є шанувальником такого засобу гігієни, то використовувати для цих цілей слід лише спеціальні зубочистки, тоді як колупати в зубах ними категорично заборонено.

Сьогодні для виготовлення зубочисток використовують дерево, пластмасу, також є спеціальні медичні зубочистки. Придбати їх можна в аптеках та магазинах, де вони продаються у спеціальній герметичній тарі для збереження гігієнічності та санітарної безпеки.

На думку стоматологів, зубочистки, виготовлені з дерева та загострені з двох кінців, не є ефективним засобом гігієни, оскільки під час їхнього використання вони травмують ясна. До того ж, якщо під час використання вони ламаються, це може призвести до того, що в каріозній порожнині залишиться її шматочок.

Що стосується пластмасових зубочисток, то під час їх виготовлення приділяють велику увагу їх міцності, надійності, не ламкості, стійкості до впливу жирів, кислот і лугів. Передбачаються різні кольори та форми таких зубочисток. Їхня ефективність більш висока, ніж у дерев'яних, але все ж таки вона не така, як у медичних, які вважаються в цьому плані кращими.

Медичні зубочистки - це сепараційні смужки, виготовлені з нержавіючої сталі, які мають товщину всього 0,1мм. Завдяки своїй формі вони ідеально підходять до форми зубних проміжків. До того ж їх легко мити та стерилізувати за допомогою кип'ятіння.

Іригатор – сучасний засіб для очищення важкодоступних місць

У будь-якому випадку варто пам'ятати, що існують ефективніші та безпечніші методи очищення міжзубних просторів. Для цього в сучасному світі використовують іригатор ротової порожнини, який дбайливо і безпечно за допомогою спрямованого потоку води ефективно позбавить Вас від залишків їжі та зубного нальоту.