×

Ваш кошик порожній

Іригатор - ефективний інструмент у боротьбі із зубним нальотом

Іригатор - ефективний інструмент у боротьбі із зубним нальотом
13 квітня 2023 р. 23:05

 

Зубний наліт - величезна колонія бактерій, яка може бути причиною захворювання ясен, карієсу та інших стоматологічних захворювань. Нагромадження цих бактерій відбувається за рахунок вуглеводів. Не тільки тих, що містяться в солодощах, а й тих, що є в молоці, фруктах, хлібі та макаронних виробах.

Зубний наліт є липким відкладенням на зубах, яке практично не видно оку, але при цьому може відчуватися язиком. Ці бактерії дуже небезпечні для здоров'я ротової порожнини. Вони викликають почервоніння ясен, їх кровоточивість та запалення, що з часом призводить до захворювань пародонту.

Для того, щоб запобігти виникненню стоматологічних захворювань необхідно підтримувати баланс мікрофлори. А для реалізації цього завдання ідеальний інструмент – іригатор ротової порожнини.

Природа зубного нальоту

На поверхні зубів є кутикула (редукований епітелій емалевого органу, зникає через якийсь час після прорізування зуба) і пелікула (безструктурне утворення, з'являється після прорізування зубів, на поверхні яких він щільно фіксується, виконує захисну функцію). Від стану пелікули залежать процеси дифузії, прикріплення нальоту та проникності в поверхневі шари емалі. Якщо гігієна ротової порожнини незадовільна, відбувається прикріплення бактерій до пелікули і утворюється зубний наліт.

Зубний наліт - щільне утворення, що складається з бактерій, які розташовані всередині матриці. Вона утворюється з білків, полісахаридів, ліпідів, також деякі неорганічні речовини, такі як кальцій, фосфат, магній, калій, натрій та інші.

Різновиди зубного нальоту різняться в залежності від розташування нальоту на поверхні зуба:

·  зубодесневой – розташовується на гладкій поверхні зуба в ділянці ясенного краю;

· проксимальний – розташовується на контактній поверхні зуба;

·¦ підясенний – розташовується в зубоясенній борозні нижче ясенного краю або в пародонтальній кишені.

На утворення зубного нальоту впливають такі фактори:

·  кількість та якість складу бактеріальної мікрофлори ротової порожнини;

· склад слини та швидкість секреції;

· стан пародонту;

· функціональний стан зубів;

· анатомічний і морфологічний стан поверхонь зубів;

· якість їжі;

· якість гігієни порожнини рота та використовуваних засобів профілактики.

Причини утворення зубного нальоту

Зубний наліт щодня потрібно видаляти. Інакше він стає причиною утворення м'яких світлих відкладень на зубах – зубних бляшок. У боротьбі із зубним нальотом величезну роль грає слина. Вона очищає ротову порожнину та бореться з бактеріями. Якщо їх не очищати, протягом тижня вони твердіють і перетворюються на зубний камінь. Його за допомогою засобів гігієни в домашніх умовах прибрати неможливо. Для видалення зубного каменю необхідно проводити регулярне професійне чищення зубів у стоматолога кожні півроку.

На сьогоднішній день харчування має на увазі м'яку їжу, яка не потребує інтенсивної механічної обробки, тобто не забезпечує належного механічного самоочищення зубів. Ми не отримуємо належну нам кількість кальцію та фосфору, магнію та кальцію.

Якщо ви хочете зберегти свої зуби здоровими, кидайте курити. Куріння шкодить навіть здоровим і міцним зубам. Куріння часто є причиною пародонтозу, а він, у свою чергу, є причиною передчасної втрати зубів. Тютюн, який стримується не тільки в сигаретах, а й у сигарах, самокрутках є причиною погіршення кровотоку в тканинах ясен. А це призводить до зниження надходження поживних речовин до м'якої та кісткової тканин, які утримують зуби. До того ж у курців зуби мають жовтий відтінок, що з естетичного боку непривабливо.

Утворенню зубного нальоту сприяє багато зовнішніх та внутрішніх факторів, виключити все просто неможливо. У такому разі нам довелося б повністю відмовитися від споживання вуглеводом, наприклад. До того ж, не все можна виправити, наприклад, загальносоматичні захворювання, певний склад слини, гормональні збої. Однак правильна та ефективна гігієна доступна всім, яка може допомогти у запобіганні накопиченню зубного нальоту.

Ефективна гігієна зубного нальоту

Отже, причин утворення зубного нальоту багато, а спосіб його позбутися один – щоденна ефективна гігієна порожнини рота. Насправді все просто – регулярне та ретельне очищення, яке полягає у використанні зубної щітки, пасти та іригатора. За допомогою спрямованого потоку струменя води іригатор вимиває залишки їжі та м'який зубний наліт у недоступних для зубної щітки місцях.

Двічі на день необхідно ретельно очищати поверхню зубів за допомогою зубної пасти і зубної щітки, а також регулярно використовувати іригатор ротової порожнини (кількість використань на тиждень необхідно уточнити у лікуючого стоматолога). Використання іригатора займає лише кілька хвилин, але користь від цього дуже велика. Таке поєднання засобів гігієни, що використовуються, дозволить зберегти зуби здоровими на довгі роки.