×

Ваш кошик порожній

Правила особистої гігієни рота та роль іригатора в ній

Правила особистої гігієни рота та роль іригатора в ній
18 квітня 2023 р. 21:00

Чищення зубів – це не просто те, з чим ми вимушено щодня стикаємось вранці та ввечері. Це дуже важливий процес, який зберігає здоров'я не лише зубів, а й усього організму загалом. Адже взаємозв'язок зубів та внутрішніх органів дуже тісний, і коли хворіє одне, те й інше страждає від цього. До того ж, зуби дуже важливі в естетичному плані – від цього залежить не тільки наше спілкування з іншими людьми, а й наша самооцінка. Тому так важливо дбати про зуби. А робити це потрібно максимально правильно.

 

Більшість стоматологічних захворювань викликається поганою гігієною, коли під час чищення не видаляється з зубів наліт, а також те, що його викликає – залишки їжі. Саме крихти їжі, які застряють у важкодоступних місцях, є сприятливим середовищем для розмноження патогенних бактерій, які утворюють у ротовій порожнині наліт. Цей наліт і руйнує наші зуби, призводить до руйнування емалі та стоматологічних захворювань. Також багато проблем виникають через захворювання ясен, причиною чого є наліт – він призводить до їх запалення.

Техніка ефективного чищення зубів

З дитинства нас вчать чистити зуби вранці та ввечері, використовуючи для цього зубну щітку та пасту. Молодці батьки, які вчать дітей робити це правильно – ретельно, регулярно і з використанням ефективних засобів.

 

Отже, поговоримо про те, яким має бути ранкове чищення. Вранці наші зуби необхідно чистити після прийому сніданку, щоб розпочати день із чистих зубів. Для цього достатньо використовувати тільки зубну щітку та пасту. Щітка має бути тієї жорсткості, яка підходить вашим зубам: або м'яка, або жорстка, або середньої жорсткості. Найчастіше людям підходить середньої жорсткості щітка, але в деяких випадках може більш підходяща бути м'яка або жорстка. Якщо ви не можете визначити потрібну жорсткість, це може зробити стоматолог. Чистити щіткою необхідно щонайменше три хвилини і за цей час ви повинні обробити кожен зуб із зовнішньої та внутрішньої сторони. Рухи щіткою мають бути круговими і в жодному разі не горизонтальними (або вертикальними) – кругові рухи дозволять очистити зуб від нальоту максимально. Для того щоб не пропустити жодну ділянку в порожнині рота, зуби краще чистити по порядку - починати з одного кінця щелепи (з крайніх зубів) і повільно пересуватися до іншого. Спочатку верхній ряд зубів, зовні та всередині, потім нижній, так само – зовні та всередині. Закінчити процедуру необхідно ретельним полосканням.

 

Тепер про те, що необхідно робити протягом дня, адже зубам необхідний догляд після кожного їди та перекушування (також після кожного прийому фарбуючих напоїв). Краще, звичайно, після кожного прийому їжі зуби чистити. Але в сучасному світі це неможливо, оскільки ми їмо у кафе, на роботі, на навчанні чи просто на вулиці. У таких місцях використовувати зубну щітку дуже складно. Тому як тимчасові засоби гігієни необхідно використовувати звичайне полоскання водою і жувальну гумку. Це повністю не очистить зуби, але дозволить частково підтримувати їх у чистоті до того моменту, як ви зможете ввечері їх повністю очистити. Тому після кожного перекушування використовуйте ці засоби (це також забезпечить і свіже дихання). Не використовуйте для чищення зубочистки – вони травмують ясна та зубну емаль. Якщо після прийому їжі у ваших зубах застрягли частинки їжі, які полосканням та жувальною гумкою не вдалося усунути, можна використовувати зубну нитку. Але користуватися їй варто дуже акуратно, оскільки травмуються ясна.

 

Найважливіше значення в гігієні ротової порожнини займає вечірня процедура чищення – перед нею ставиться завдання максимально очистити все те, що залишилося на зубах після денних прийомів їжі. Тобто очистити наліт (якщо він встиг утворитися) та залишки їжі, щоб не дозволити їм стати їжею для бактерій. І починати чистку слід з використання щітки та пасти. Методика чищення цими засобами така сама, як і під час ранкових процедур. Але на цьому процедури не закінчуються – після цього необхідно використати іригатор. Справа в тому, що зубна щітка, якою б якісною вона не була, не здатна очистити важкодоступні місця в ротовій порожнині - пародонтальні кишені, місця з'єднання зубів з яснами і зубів один з одним. Ці місця дуже малесенькі, тому щітка до них підступитися не може. Хоча при цьому для залишків їжі вони найзручніші. Для цього і використовується іригатор – він ефективно видаляє будь-які залишки та наліт навіть із найменших щілин у зубних рядах. Діє іригатор м'яко та акуратно, але ефективно. Для очищення він використовує воду, яка під натиском створює тоненький струмінь, який і вимиває всі залишки їжі та наліт. Водний струмінь іригатора здатний дістатися будь-якого важкодоступного місця, не залишивши нальоту і шансу на руйнування ваших зубів.

Іригатор - інноваційний та ефективний засіб гігієни 

Іригатор, що використовується, після очищення щіткою і тривалість його застосування повинна становити від 6 до 15 хвилин. За цей час ви повинні обробити кожен зуб (слід дотримуватися послідовності – пересуватися від одного краю до іншого), кожний міжзубний простір, а також ясна. Десна також дуже важливо обробити іригатором, оскільки їм для нормального функціонування необхідний нормальний кровотік та масаж. Для максимальної чистоти порожнини рота іригатор достатньо використовувати кілька разів на тиждень – для утворення нальоту потрібно кілька днів, тому, використовуючи іригатор кілька разів на тиждень, ви встигатимете його видаляти. За бажанням іригатор можна використовувати і щодня. Головне при використанні цього приладу використовувати відповідну вам насадку - її вибір залежить від стану ваших зубів і ясен.

 

Вибираючи іригатор, зверніть увагу на безпечні, практичні та зручні моделі з надійною конструкцією. А також ті, що пропонують максимально широкий асортимент змінних насадок. Таким критеріям сьогодні відповідають тільки стаціонарні моделі, що підключаються до крана. Але останні перед стаціонарними більше переваг: вони безшумні, безпечні, оскільки не працюють одночасно з електрикою і водою, на відміну від стаціонарних. Ще є й портативні моделі, але вони мають більше недоліків, ніж переваг.

 

Отже, красиві та здорові зуби – це праця. Не дуже складний, але обов'язковий. Усього кілька хвилин вранці і ввечері з використанням ефективних (наведених вище) засобів дозволить вам надовго забути про стоматологічні проблеми і обзавестися тією посмішкою, про яку ви так довго мріяли.