×

Ваш кошик порожній

Різновиди технік чищення зубів

Різновиди технік чищення зубів
13 квітня 2023 р. 23:05

Чистити зуби важливо, але ще важливіше виконувати цю процедуру правильно. А для того, щоб чистка зубів та догляд за ротовою порожниною в цілому виконувались ефективно, існують різні техніки, які ми сьогодні і розглянемо.

 

Спочатку варто розібратися, чому важливо чистити зуби правильно. Справа в тому, що під час неправильно виконуваних рухів зубна щітка дряпає емаль, травмує ніжну тканину ясен. Все це призводить до дуже серйозних негативних наслідків (аж до випадання зубів), оскільки ці мікротравми наносяться на емаль регулярно. Тому дуже важливо правильно чистити зуби, щоб цього не відбувалося і використовувати для цього одну з існуючих технік.

Загальновизнана та найбільш поширена техніка чищення зубів 

Для чищення зубів вам знадобиться зубна щітка, паста, вода для полоскання. Спочатку змочуємо щітку водою, наносимо на неї трохи зубної пасти (достатньо розміром з горошину). Чищення слід починати з верхньої щелепи, з корінних зубів, які розташовані в самому кутку щелепи. Це найбільш важкодоступні місця, тому на їх чистку потрібно більше часу.

Чищення необхідно виконувати зліва направо – це зручний спосіб (для шульг все виконується навпаки). Враховуючи, що зубна щітка одночасно може охоплювати лише два-три зуби, тому пересуваючись до передніх зубів, не варто поспішати – охопіть усі зуби. Зубну щітку необхідно тримати паралельно до зубів, щоб щетина могла торкатися всієї поверхні зубів, і її розташування було трохи нижче лінії ясна. Що стосується сили, з якою слід натискати на зубну щітку, то вона під натиском повинна трохи згинатися.

Чистити необхідно круговими рухами, приділяючи кожній ділянці близько 10 секунд (приблизно 20 рухів на одну ділянку). Після кругових рухів щіткою необхідно виконати кілька рухів, прямуючи від ясен до нижніх зубів (як би вимітають рухи). Чистити необхідно доти, доки повністю не очистіть зуби від нальоту (це можна зрозуміти з того, що рухи стають трохи скрипучими). Всі рухи необхідно повторити і для внутрішньої поверхні.

Модифікована техніка Басса

Відповідно до даної техніки для чищення використовують суху мультипучкову щітку (з невеликою головкою), на яку наноситься зовсім небагато зубної пасти. Щітка розташовується до осі зуба під кутом 45 градусів щодо напрямку ясен. Рухи щітки повинні створювати незначні вібрації, що призводять до того, що зубна бляшка з поверхні зубів відокремлюється. Ця техніка застосовується при здоровому пародонті, гінгівіті та пародонтиті. Вона також використовується при непошкоджених міжзубних сосочках, коли край ясен знаходиться близько до межі емалі.

Техніка чищення Чартерса

Дана техніка передбачає, що зубна щітка прикладається до коронки зуба і це виконується під кутом 45 градусів (протилежно до того, як це робиться в попередній техніці). Техніка рекомендована при оголених та великих міжзубних проміжках, наявності залишкових кишень. Техніка передбачає виконання коротких кругових рухів, щоб кінчики щетини щітки потрапляли постійно у міжзубні проміжки.

Техніка Штильмана (модифікована)

Вона рекомендована тим, хто має здоровий пародонт чи ясенові рецесії. Вона передбачає, що зубна щітка прикладається до осі зуба під кутом 45 градусів щодо краю ясен і під час чищення її переміщують до коронки зуба. Ця техніка також зветься «техніки обертання». Вона ефективна за незначної небезпеки ушкодження. Починати її потрібно з важкодоступних місць. Спочатку на нижній щелепі обробляються язичні поверхні зубів, починаючи роботу зліва: спочатку зуб мудрості, потім моляри, премоляри, переходячи поступово до ікла, різцям, потім знову ікло, але вже з іншого боку, премоляри, моляри і завершується чистка знову зубом мудрості, розташованим праворуч. Всі рухи «вимітають», що вібрують. Потім починається чищення піднебінних поверхонь зубів, розташованих на верхній щелепі: робота починається праворуч наліво, плавно переходячи до щічних поверхонь на верхній щелепі: під час чищення пересуваються зліва направо. Наприкінці очищаються щічні поверхні, розташовані на нижній щелепі: справа наліво. Під час чищення необхідно періодично натискати щіткою на тканину ясен, щоб стимулювати її кровообіг. Для очищення ясен рекомендовано використовувати м'яку зубну щітку.

Техніка Леонарда 

Він передбачає, що зубна щітка розташовується перпендикулярно поверхні зубів, щоб під час чищення робити вертикальні рухи у напрямку від ясен до коронки зуба. Вестибулярні поверхні зубів необхідно чистити при зімкнутих зубах, піднебінні – при розімкнених, жувальні ділянки очищають рухами щітки назад-вперед. Метод ефективний для уникнення травм ясен.

Техніка Фонеса

Вона рекомендована дітям і пацієнтам, які не мають достатніх навичок звичайного чищення зубів, при здоровому пародонті. Чищення щічних поверхонь при зімкнутих зубних рядах виконують короткими круговими рухами, такими ж рухами чистять язичні та жувальні поверхні. Ці ж рухи використовуються для чищення язичних та жувальних поверхонь зубів, що виконується при незіткнених зубних рядах.

Варто пам'ятати, що наша порожнина рота передбачає такі важкодоступні місця для чищення, як моляри, міжзубні проміжки, пришийкові ділянки. Очистити їх повністю за допомогою зубної щітки складно, інколи ж і неможливо. Тому не варто забувати про іригатор, яким необхідно обробити зуби після чищення їх зубною щіткою.

Метод чищення Рейте

Він був розроблений у 70-х роках, передбачає, що щітку необхідно розташувати паралельно осі зуба, коли ви починаєте свої рухи та під кутом 90 градусів, коли закінчуєте. Рухи від ясен до коронки повинні бути скочуючими. Для очищення жувальних поверхонь зубів використовуються рухи щітки вперед-назад.

Метод Сміта-Белла

Він був розроблений в 1948 році, передбачає, що щітка повинна бути встановлена ​​перпендикулярно до жувальної поверхні, а її рухи повинні повторювати рухи їжі при жуванні. Щітку необхідно натискати і обертати, переміщуючи головку щітки до ясна, ковзаючи по ній і повільно переміщуючи до наступного зуба.

Метод Стілмана

Він розроблений у 1933 році, передбачає, що під час чищення зубну щітку встановлюють під кутом 45 градусів щодо осі зуба, при цьому необхідно максимально натиснути на край ясен до видимої анемічності ясен. Потім слабкими обертальними рухами виконують чищення до відновлення кровотоку на цій ділянці ясен.

Дитячі зуби: техніка чищення

Варто пам'ятати, що чистка зубів дітьми відрізняється від тієї, яку виконують дорослі, оскільки дитячі зубки відрізняються від дорослих: у них ніжніші ясна, які потребують акуратнішого поводження. Хоча методика чищення для обох випадків однакова. Також дітям важко утримувати правильно зубну щітку та виконувати потрібні рухи. Враховуючи, що у дітей слабо розвинена моторика та слабкі ручки, батьки перші роки життя дитини повинні допомагати їм чистити зуби, допомагати дотримуватися правильної техніки, яка описана на самому початку.Для дитини слід виділити окрему зубну щітку та пасту – те, що сподобається їй. Адже головне, щоб процедура чищення зубів малюку подобалася – тільки так він зможе запам'ятати правильне її виконання та дотримуватися правил чищення все життя.

Післямова

Пам'ятайте, що правильне чищення зубів, як і будь-яка інша навичка, найкраще прищеплюється в дитячому віці. Але навіть якщо ви не знали про правильні техніки чищення до цього моменту і необхідність використовувати іригатор ротової порожнини, ніколи не пізно змінити свої звички. Адже тільки ефективне чищення дозволить Вам на все життя забезпечити собі гарні та здорові зуби.