×

Ваш кошик порожній

Стоматит: профілактика та лікування з іригатором

Стоматит: профілактика та лікування з іригатором
18 квітня 2023 р. 16:34

Стоматит (з ін. грецької – рот) – це захворювання слизової оболонки ротової порожнини, яке не має нічого спільного з глоситом (коли уражається язик), хейлітом (коли уражаються губи) та палатінітом (коли уражається небо). Захворювання не передається, але це не зменшує його проблематичність. При чому, якщо Ви хоч раз піддавалися цій недузі, то шанси на те, що час від часу вона буде проявлятися, значно зростають. Унікальністю захворювання є те, що його важко діагностувати. Воно може бути симптомом інших серйозніших хвороб.

Стоматит – захворювання знайоме нам із дитинства. У цього одного з найпоширеніших захворювань ротової порожнини є безліч проявів і форм: від катарального і афтозного, до виразкового. Найнешкідливішим із них є стоматит у куточку рота – за їжі, але навіть він приносить значні незручності.

Причини та симптоми захворювання

Першим симптомом стоматиту є легке почервоніння слизової ротової порожнини, яка з часом опухає і починає палити. Якщо захворювання на цьому етапі не виявлено і не вжито заходів лікування, на місці почервоніння з'являються невеликі розміри виразки, які мають овальну або круглу форму, сіруватий або білий колір, з червоним ореолом навколо і вкриті плівкою. Виразки в роті супроводжуються болем, особливо під час їди, чим і ускладнюють цей процес. Розташуванням виразки є внутрішня поверхня щік, губ і язика. Якщо форма протікання стоматиту є легкою, то в ротовій порожнині буде утворена тільки одна виразка. Гостра форма стоматиту супроводжується сильним болем у ротовій порожнині, що ускладнює мовлення, та процес прийому їжі. Також може супроводжуватися надмірним слиновиділенням, наявністю нальоту на язику, яскравим червоним ротом, дратівливістю, блюванням після їди. Якщо ж у ротовій порожнині кілька виразок великого розміру, причому деякі з них можуть зливатися в одну велику виразку, то це є ознакою тяжчої форми захворювання. Така форма супроводжується підвищенням температури, втратою апетиту, запаленням лімф, загальним погіршенням стану людини (те, як вона почувається), мігрень, проблемами з кишечником (запор).

Що є механізмом виникнення цього захворювання, досі не з'ясовано, тому не складено список можливих причин. Це може бути все, що завгодно: інфекційні мікроорганізми-збудники, які впливають безпосередньо на слизову оболонку порожнини рота; також збудниками можуть стати хвороби серцево-судинної системи, захворювання шлунково-кишкового тракту, ослаблений імунітет, авітаміноз, порушений обмін речовин, нервове порушення, наявність злоякісних пухлин, гормональних коливань, анемії, різних травм слизової оболонки рота (садна) або спадковість. Тобто практично все може спричинити стоматит. Адже не варто забувати і про місцеві фактори, які криються в елементарному недотриманні гігієни ротової порожнини, наявності карієсу, дисбактеріозу порожнини рота, неякісних або погано встановлених зубних протезів, наслідком застосування медикаментозних препаратів, куріння та вживання алкоголю. Причиною можуть стати алергічні реакції на деякі продукти. Зокрема захворювання виникає через використання зубних паст, які у своєму складі містять лаурилсульфат натрію.

Лікування стоматиту

Якщо в ротовій порожнині спостерігається будь-яка форма такого захворювання, як стоматит, лікування має починатися з проведення професійного стоматологічного чищення, щоб видалити весь зубний камінь та м'який зубний наліт. Якщо в ротовій порожнині є зуби, уражені карієсом, їх необхідно вилікувати. Слизова оболонка обробляється спеціальним антисептичним ополіскувачем. Також у домашніх умовах необхідно полоскати протягом дня ротову порожнину відварами з ромашки та календули. Якщо лікування розпочати вчасно і воно буде правильним, захворювання піде через 1-2 тижні (це катаральний стоматит). Якщо ж ротову порожнину вразив виразковий або афтозний стоматит (наступні стадії захворювання), то застосовувати необхідно лікування і місцевого та загального характеру, коли додаються антисептичні процедури.

Існує і такий різновид стоматиту, як герпетичний, коли для лікування необхідно провести додаткову противірусну терапію. При кандіозному стоматиті застосовуються протигрибкові препарати. Якщо причиною виникнення захворювання є захворювання якогось органу, то необхідно вилікувати насамперед його, оскільки захворювання інакше не пройде. Будь-яке лікування захворювання має супроводжуватися дотриманням дієти, згідно з якою необхідно обмежити споживання холодної, гарячої, гострої, кислої їжі.

Крім лікування захворювання в стоматологічному кабінеті (виконання всього перерахованого вище), необхідно виконувати кілька правил і вдома. Як уже згадувалося, це полоскання ротової порожнини відварами, які мають антисептичну, протизапальну та імуностимулюючу дію. Також варто вживати відвар із шипшини, який багатий на вітаміни, сприяє підвищенню імунітету, притуплює запальні процеси, знищує шкідливі бактерії. Ну і ніяке лікування не обходиться без правильної гігієни ротової порожнини, яка повинна застосовуватися і для профілактики цього захворювання.

Профілактика стоматиту у дітей та дорослих

Профілактика стоматиту починається із правил дотримання гігієни ротової порожнини (втім, як і кожного іншого стоматологічного захворювання). А це передбачає чищення зубів мінімум двічі на день, полоскання рота після кожного прийому їжі, використання іригатора Pecham для повноцінного очищення зубів від м'якого нальоту за допомогою спрямованого потоку струменя води. І лише за умови, що Ви регулярно за допомогою іригатора Pecham очищатимете порожнину рота і важкодоступні місця від всіляких залишків їжі, бактерій, слини, то в такому випадку стоматит Вам не загрожує.

Варто пам'ятати, що стоматит завжди є рецидивним, тобто, виникнувши один раз, він час від часу виникатиме в періоди, коли Ваш організм переживатиме загальне ослаблення. Тому, якщо Вас хоч раз у житті вражала ця недуга ротової порожнини, уважно ставтеся до своєї гігієни, щоб вона повторно не з'явилася, адже ніколи не знаєш, яка форма перебігу захворювання буде цього разу. Дотримуйтесь ефективної профілактики, усуньте всі свої шкідливі звички, дотримуйтесь дієти, не нервуйте і, звичайно ж, не забувайте про використання іригатору Pecham і тоді стоматит Вам не страшний!