×

Ваш кошик порожній

Бруксизм: що робити?

Бруксизм: що робити?
15 червня 2020 р. 23:05

Бруксизм – одне з найпоширеніших захворювань, спричинене нервовим перенапругою. Ця недуга не піддається лікуванню, але можна боротися з його симптомами, на якийсь час їх приглушуючи. Для його профілактики використовується спеціальна каппа, яку прописує лікар, а також іригатор, оскільки бруксизм призводить до оголення пришийок зубів. Іригатор необхідний як гідромасажер, оскільки тільки він може ефективно покращити кровотік у яснах та забезпечити хорошу гігієну.

Якщо говорити про природу захворювання, то деякі вчені вважають, що бруксизм є відлунням наших предків – ті таким чином підточували свої зуби. Якщо орієнтуватися на психологічний підтекст хвороби, то вчені дотримуються думки, що це вияв потужних підсвідомих комплексів, які людина не може реалізувати та виявити в реальності. Тобто людина, не зумівши щось продати, переживає це під час сну. І від злості, він напружується, стискує зуби. Також бруксизм може бути наслідком витісненої агресії - у повсякденному житті людина її приглушує, а під час сну вона знаходить вихід у такий спосіб.

Бруксизм або парафункція жувальних м'язів передбачає скрегіт зубами. Більш науково можна сказати, що захворювання характеризується хронічним нефункціональним стисканням зубів, нічним скреготінням зубами або денним (постійно протягом дня людина стискає зуби). Причиною бруксизму є посилене скорочення чи зникнення міжоклюзійного простору у становищі, коли людина повністю розслаблена. Може супроводжуватись неврогенним характером, його причиною може бути патологія прикусу, погано підібрані зубні протези, алергія. Причиною бруксизму в дітей віком може бути родова внутрішньочерепна травма чи передозування гельмінтами.

 

При бруксизмі людина постійно переживає болі в області обличчя, у скронево-нижньощелепному суглобі, у вухах стоїть постійний шум або дзвін, спостерігається підвищена збудливість, розлад сну та психіки. Тривалий бруксизм може стати причиною патологічного стирання зубів, порушення прикусу, артрозу скронево-нижньощелепних суглобів, періодонтиту.

 

Найефективніше лікування цього захворювання проводитися за допомогою нічних капп, які являють собою спеціальні пластини, виготовлені з біопластику, які на період сну одягають на зуби – це дозволяє під час нічних нападів уберегти зуби від стирання.

 

На ступінь проявів бруксизму впливає застосована профілактика і те, як людина, яка страждає на захворювання, запобігає першим ознакам напруги і скреготу. Варто зазначити, що діти страждають на це захворювання набагато частіше, ніж дорослі, але у них це захворювання з віком проходить саме по собі – діти самостійно контролюють з часом м'язи обличчя, щоб дитяча звичка не переросла в серйозне захворювання.

Якщо з бруксизмом не боротися, він може завдати серйозної шкоди здоров'ю, зокрема зубам, суглобам, м'язам, та й психологічному стану людини в цілому. Згідно зі статистикою, сьогодні на це захворювання страждають близько 1-3 відсотків населення. При цьому, що є першопричиною захворювання, досі не встановлено, тому лікування є важким. В цілому, при виборі лікування, стоматологи орієнтуються на форму, ступінь та характер перебігу захворювання.Також важливе значення має на якій стадії поставлений діагноз. Часто захворювання виявляють вже у тяжкій стадії перебігу, коли дентин вже стертий, спостерігається наявність карієсу та запалення періодонтальних тканин. Це є своєрідною травмою зубів, причиною яких є спастичні скорочення нижньої щелепи.

Денний та нічний бруксизм

Бруксизм може виявлятися у денний чи нічний час. Денна супроводжується надмірним стисканням зубів через нервову напругу. У разі нічного зуби мимоволі стискаються, коли ми спимо і не можемо контролювати себе.

 

На лікування денного бруксизму великий вплив має сам пацієнт, його вміння самостійно контролювати звичку стискати зуби у тих випадках, коли він переживає емоційну напругу. І якщо він спостерігає перші ознаки серйозного хвилювання, то небажані рухи він має звести до мінімуму. Якщо це людині дається важко, їй слід звернутися за допомогою до фахівця – психолога, який допоможе йому набути свідомого самоспостереження та самоконтролю.

 

Що ж до нічної форми захворювання, то ця форма є більш серйозною і більш складною в лікуванні, адже людина не має можливості себе якось контролювати.

 

Під час нічної форми захворювання спостерігається низький звук типу скрегіт або постукування зубами, що триває протягом декількох секунд або навіть хвилин. Напад може супроводжуватися змінами пульсу, артеріального тиску, частоти дихання. За одну ніч людина може пережити кілька таких нападів. І це типово для всіх – представників будь-якої статі, віку. Це довели вчені з Університету Генріха Гейне, якими було проведено дослідження над 48 людьми, яким було поставлено діагноз бруксизм.Дослідження показало, що на ризик розвитку бруксизму, на його форму та інтенсивність не впливає ні вік, ні стать, ні соціальний статус і матеріальний стан піддослідних – єдиним загальним у кожного був сильний стрес, який вони відчували протягом дня.

Розвиток бруксизму у дорослих

Бруксизм досить часте явище у пацієнтів, у яких є дефекти будови лицьового скелета, порушення прикусу та патологія тих суглобів, які з'єднують нижню щелепу та скроневу кістку. І все ж, щоб у цих людей розвинувся бруксизм, вони повинні постійно переживати стан стресу.

Причиною появи нічного скрегітання зубами можуть стати такі емоційні події, як втрата близької людини, розставання з ними чи хвороба когось із них, військові дії чи участь у них, пережите зіткнення зі злочинністю, серйозна невдача на роботі. У людей у ​​віці причиною бруксизму можуть стати великі реставрації в роті або коронки.

Якщо бруксизм переходить у хронічну стадію, це може стати причиною патологічної стирання зубів, що згодом призводить до їх повного або часткового руйнування, а також до зниження прикусу жувальних зубів, а це є причиною навантаження скронево-нижньощелепних суглобів. Порушена робота суглобів з роками призводить до "скронево-нижньощелепної дисфункції", головного та м'язового болю з різною локалізацією. Дуже занедбаний процес може розвинути схильність до суїциду.

Лікування бруксизму каппами

Для лікування бруксизму найефективнішим і найпоширенішим засобом є застосування нічної оклюзійної капи, яка захищає від деструктивних наслідків, які можуть завдати зубам скреготання та стискання. Це дуже важлива річ особливо під час сну, оскільки в цей час хворий не може контролювати активність своєї жувальної мускулатури, запобігти стирання та пошкодження зубів. Нічна каппа захищає природні зуби від стирання, проводить профілактику переломів ортопедичних конструкцій та профілактику зміщення зубів, знижує навантаження та напругу на щелепно-лицьову систему.Всі капи виготовляються індивідуально і для цього використовують пластмасу, що полімеризується тиском.

 

Важливо перед сном та одяганням нічної капи  максимально ефективно очистити ротову порожнину від залишків їжі та м'якого зубного нальоту. З цим завданням найкраще впорається іригатор, який за допомогою спрямованого потоку води забезпечити чистоту зубів навіть у важкодоступних місцях.