×

Ваш кошик порожній

Роль іригатора при ерозії зубів

Роль іригатора при ерозії зубів
18 квітня 2023 р. 23:03

Як давно вже відомо, іригатор – універсальний засіб профілактики для наших зубів від шкідливої ​​дії зубного нальоту, а саме від залишків їжі та бактерій, що його утворюють. Очищення зубів від залишків їжі та нальоту дуже важливе для захисту зубів від карієсу, ясен від запалень, а також від багатьох інших стоматологічних захворювань. Зокрема, іригатор дуже важливий за наявності ерозії зубів.

 

Варто почати з того, що ерозією зубів називається ураження емалі зуба та дентину, не пов'язане з карієсом. Це не просто естетичний дефект, який, на думку багатьох, не потребує виправлення, це дуже серйозна проблема, яка може завдати серйозної шкоди зубам. Список причин ерозії ще не складено, оскільки не відомо про те, що саме її викликає. Але дещо все ж таки вчені змогли виділити.

Признаки та симптоми захворювання

Так, серед причин ерозії слід виділити ендокринну причину, яка полягає у наявності порушень функцій щитовидної залози. Особливо це відзначається у людей, які страждають на гіпертиреоз. Також може виникнути при нейродистрофічних процесах, які призводять до розм'якшення зубної емалі, яка під будь-яким зовнішнім впливом починає пошкоджуватися. Очевидно, що тут іригатор не забезпечить профілактику від можливого виникнення цього дефекту, проте він стане незамінним за наступної причини виникнення.

 

 

А наступна причина ерозії є механічною і виникає через частого використання високо-абразивних матеріалів, що використовуються для чищення зубів. Це означає, що ерозію може викликати часте використання для чищення зубного порошку, що відбілюють паст, соди, які шкодять зубній емалі, руйнуючи її. Також ерозія може виникнути через використання занадто жорсткої зубної щітки, яка не підходить для вашого типу емалі. Часто така щітка використовується для максимально очистити поверхню зубів від нальоту або залишків їжі. Уникнути це можна дуже просто: придбати і почати використовувати щітку, що підходить для ваших зубів, і почати використовувати іригатор, який «доочищатиме» те, з чим не впораються щітка. З наявністю іригатора можна спокійно користуватися навіть м'якою щетиною і не боятися, що в ротовій порожнині залишаться неочищені ділянки.

 

Третя група причин, що викликають ерозію - це хімічні фактори, які залежать від самої людини, оскільки полягають у її харчуванні. Зловживання кислими продуктами: фруктами, оцтовими заправками, маринадами, газировками призводить до утворення ерозії, оскільки ці продукти є провокаторами розвитку в ротовій порожнині агресивного кислого середовища, що негативно впливає на стан зубної емалі.

 

Ерозія зубів має свою класифікацію, згідно з якою вона відрізняється за ознакою активності захворювання та за ознакою глибини ураження. Перша група також поділяється на активну стадію, коли ерозія руйнує емаль за дуже короткий термін і це руйнування супроводжується підвищеною чутливістю і на стабілізовану стадію, коли руйнування відбувається не так швидко, слабкіше і супроводжується мінімальною чутливістю до зовнішніх подразників.

 

Ерозія зубів також відрізняється за стадіями: початкова стадія супроводжується ураженням верхнього шару емалі; середня стадія вражає всю емаль до емалево-дентинного з'єднання і глибока стадія, на яку характерне ушкодження як емалі, а й верхніх верств дентину. Варто зазначити, що при сильній чутливості до зовнішніх факторів чищення зубів зубною щіткою може бути неможливим, оскільки кожен рух завдаватиме біль. Тут знову варто згадати про важливість іригатора, оскільки його використання не викличе неприємні чи болючі відчуття.

 

Говорячи про симптоми ерозії, то вона характеризується овальними або округлими формами дефекту емалі зі звичайно твердим, блискучим і гладким дном, яка найчастіше локалізується на іклах, різцях, молярах або премолярах. Початкова стадія ерозії супроводжується втратою блиску на певній зубній ділянці, а при зіткненні з 5% настойкою йоду, пошкоджена ділянка стане жовтою або коричневою. Ерозія поступово розростатиметься і посилюватиметься доти, доки на зубі не буде знищена вся емаль або частина зубного дентину. Цей процес може супроводжуватися больовими відчуттями під час переходу захворювання на активну стадію, які виникають при контакті з хімічними подразниками (наприклад, під час чищення зубів або контакту з холодним повітрям).

Профілактика з іригатором

Профілактика ерозії дуже важлива і не є складною. Вдаючись до простих правил щодня, вам вдасться уникнути лікування. Так, вилікувати ерозію на початковій стадії розвитку можна – для цього приймають препарати фосфору та кальцію, вітаміни та мікроелементи, користуються спеціальними пастами та часто проводиться ремінералізація зубів. Але варто знати, що це можливе лише при поверхневій ерозії, оскільки якщо хвороба проникла вглиб зуба, але доведеться пломбувати уражену ділянку.

 

Природно, пломбування краще не допускати, а для цього необхідно дотримуватись ряду нескладних правил: не використовувати абразивні та відбілюючі зубні пасти (якщо все ж таки ви не маєте наміру від них повністю відмовитися, варто хоча б вдаватися до них з великими перервами у застосуванні). Говорячи про зубну щітку, дуже рідко вам може знадобитися щітка з жорсткою щетиною - найчастіше це середня жорсткість або м'яка щетина. А залишки, неочищені із зубів завжди можна усунути за допомогою іригатора. Перегляньте своє харчування: якщо часто вживаєте різні газовані напої, почніть їх пити через соломинку – це не допустить контакт цієї рідини із зубами. В ідеалі взагалі відмовитися від їх вживання. Також слідкуйте за кислотністю в ротовій порожнині – для її нейтралізації після їжі рекомендовано з'їсти шматочок сиру, а також ретельно полоскати рот, використовуючи для цього просту воду, розчини для полоскання (бажано натуральні) або мінеральну воду без газу. Зміцнити емаль також не завадить - це зможуть зробити фторвмісні зубні пасти (але захоплюватися ними не варто - чергуйте різні пасти іноді: один час пасти для зміцнення, інше для ясен і т.д.).

 

Також не забувайте про відвідування стоматолога кожні 6 місяців, щоб визначити захворювання ще на початковій стадії, що дозволить його легко усунути. Ну і дотримуйтеся всіх вищеописаних правил, які захистять не тільки від ерозії, але й багатьох інших стоматологічних хвороб.