×

Ваш кошик порожній

Жувальна гумка – чи ефективний засіб гігієни?

Жувальна гумка – чи ефективний засіб гігієни?
21 червня 2020 р. 00:39

Історія жувальної гумки починається в США, де півтора століття тому її винайшов зубний лікар Вільям Семпл. Згодом у Штатах придумали спеціальні машини для виготовлення жуйок, внаслідок чого було запущено масове виробництво гумок із цукровою пудрою та арамотизаторами. З часом вони змінювали форму, смакові наповнювачі і розвинулися сьогодні у тому вигляді, як ми їх знаємо. Але нас цікавить не історія винаходу жувальної гумки, а її вплив як додатковий засіб гігієни на ротову порожнину. Про користь, до речі, плутають і сперечаються досі – прихильників та противників її досить багато. Спробуймо у всьому розібратися самостійно.

Популярність жувальна гумка набула під час Другої світової війни, коли американським солдатам її видавали в обов'язковому порядку. Американці ділилися нею з солдатами інших країн, і згодом вона набула популярності і за межами США. Після війни жуйку почали виробляти і в Японії, Німеччині, Великій Британії та Франції, а в 70 роках і в Росії. Тоді вважалося, що користь жувальної гумки полягає в очищенні порожнини рота та зубів від залишків їжі, а щоб жуйка під час використання не завдавала зубам шкоди, до неї замість цукру стали додавати замінники, які не сприяють розвитку карієсу.

Користь жувальної гумки


Жуйка нам знайома з ранніх років. Тільки в дитинстві ми жували її заради смакових відчуттів, сьогодні ж ми використовуємо її як засіб гігієни ротової порожнини після прийому їжі або фарбуючих напоїв. Реклама стверджує, що у вживанні жувальної гумки криється лише користь: це і зміцнення зубної емалі, і відбілювання зубів, і усунення запаху з рота, і запобігання зубному каменю та запаленням, і відновлення кислотно-лужного балансу. Також завдання жуйки входить сприяння виділенню шлункового соку. Це необхідно для перетравлення їжі, тому жуйка рекомендована до використання після їди і жувати її необхідно протягом 15 хвилин після перекушування. Ну і найчастіше жуйка використовується для швидкого освіження дихання після випитого спиртного, перекуру або вживання специфічної їжі (наприклад, часнику).

Однією з основних якостей жуйки є те, що завдяки їй контролюється почуття апетиту, знижується кількість споживаних калорій та зменшується потяг до калорійних продуктів. Цього висновку дійшли вчені одного американського дослідницького центру. Вони довго вивчали властивості жувальної гумки і дійшли висновку, що її використання здатне запобігти споживанню шкідливої їжі. Якщо жувати гумку між їдою, можна значно придушити почуття голоду. До того ж зникне бажання перекусити чимось солодким, солоним чи жирним. Тому вживання гумки часто прописують дієтологи бажаючим схуднути.

Шкода жувальної гумки

Але, незважаючи на свою користь жувальна гумка, на думку деяких учених, несе в собі шкоду. Вони взагалі вважають, що її користь є дуже сумнівною і на підтвердження своєї думки вони наводять дані офіційних досліджень. Ці дослідження стверджують, що тривале жування жуйки призводить до розхитування коронок, імплантів та пломб. До того ж наполягають на думці, що жуйка не здатна повністю очистити зуби від залишків їжі, як це могли б зробити щітка або іригатор – її дія поширюється лише частково. Тому впорається з основним завданням гігієни – вберегти від карієсу, жуйка не зможе. Також дослідження стверджують, що у жувальній гумці є деякі складові, які призводять до розвитку карієсу, пародонтозу та гінгівіту. Також деякі види жуйок містять бутилгідрооксіанізол, що підвищує в крові рівень холестерину (у тому випадку, якщо без жуйки ви не можете прожити і хвилини). Також вчені нагадують, що оскільки жуйка сприяє виробленню шлункового соку, її вживання голодним шлунком може призвести до появи гастриту або виразки.

Небезпеку несуть і підробки жуйок, яких дуже багато і виготовляються вони за поганою рецептурою. Хотілося б відзначити, що такі жуйки не просто не корисні, вони небезпечні для здоров'я. Шкода здоров'ю можуть завдати і підсолоджувачі та смакові добавки, які входять до її складу – деякі з них викликають алергію.

Користуємося розумом

І все ж, користі від жуйки більше, якщо, звичайно, використовувати її (як і все інше) з розумом: купувати продукцію без барвників та ароматизаторів (ті жуйки, які не мають смаку), не використовувати їх без потреби або на голодний шлунок, не зловживати тривалістю жування. До того ж не варто забувати, що жуйка ніколи не замінить повноцінного чищення зубів за допомогою пасти, щітки та іригатора. Це лише додатковий захід, яким можна користуватися за недоступності основних засобів гігієни.

Головне пам'ятати, що жувальну гумку необхідно застосовувати після, а не до або замість їжі. У цьому і стоматологи, і гастроентерологи зійшлися на думці. Що стосується тривалості жування, воно повинно тривати рівно стільки, скільки вона має смак. Коли він зникає, це означає, що жувати її більше нема рації.

Також жувальна гумка не всім дозволена: не можна скористатися тим, що зараз відбувається спеціалізоване стоматологічне лікування, зокрема носить брекет-систему, тимчасові коронки і платівки. У цьому випадку вживання жувальної гумки або має бути скорочено до мінімуму, або повністю виключено на час лікування. Тим, хто має постійні пломби, гумка дозволена, оскільки ніяк не впливає на них. Якщо ж гумка призвела до того, що пломба випала, то проблема була в самій пломбі.

Також не варто забувати, що не всі жуйки можна використовувати з профілактичною метою. Вибирати варто лише ті, що не містять цукор. Вони мають бути ксиліт чи інші замінники для зубів, які дуже корисні, оскільки у їх властивості входить нейтралізація продуктів життєдіяльності мікроорганізмів.

Якщо ж жуйка вам абсолютно не до душі, і ви не можете привчити себе до її використання, не варто засмучуватися - з її завданнями ефективно впоратися іригатор ротової порожнини. За допомогою спрямованого струменя води він ефективно очистить ротову порожнину від залишків їжі та м'якого зубного нальоту.