×

Ваш кошик порожній

Вплив стану зубів на організм

Вплив стану зубів на організм
07 червня 2020 р. 23:05

Якщо ви без сором'язливості посміхаєтеся «на всі 32 зуби», значить вам пощастило, і ви є володарем здорових і красивих зубів. Якщо ж ні, значить, ви належите до тієї більшості, у якої частина або більшість зубів перебувають у не найкращому стані здоров'я. Це можуть бути проблеми з яснами, наявність карієсу, не білого кольору зубів чи, наприклад, запаху. Проблем може бути дещо одночасно і це значно псує ваше життя: стан зубів багато в чому впливає на наше соціальне становище та спілкування з іншими людьми.

Але проблема недоглянутих зубів полягає не тільки у завданні шкоди зовнішньому вигляду, а й у тому, що проблеми зубів тягнуть за собою та проблеми зі здоров'ям. Наприклад, не доліковані зуби стають причиною виникнення проблем зі шлунком чи кишком. Також хворі зуби призводять до різних захворювань легень та серця. А все тому, що інфекція (і від карієсу, і від запалення) потрапляє з порожнини рота в кров (наприклад, при чищенні зубів, коли наші ясна запалені) і далі ця інфекція разом з кров'ю поширюється по всьому організму, призводячи до серйозних наслідків.

Звична на Заході тенденція до «голлівудської посмішки» у нас не дуже актуальна. У нашому суспільстві догляд за зубами ще не є таким важливим, як у Західних країнах. Максимум, що ми їм можемо забезпечити, так це чищення двічі на день і те тільки тому, що для більшості з нас це просто звичка з дитинства (під час чищення ми навіть не замислюємося над тим, чи правильно ми виконуємо цю гігієнічну процедуру). Багато хто любить стверджувати, що наші пращури взагалі не чистили зуби і при цьому вони були міцними. Так, це так, але при цьому наші предки харчувалися виключно натуральною та твердою їжею, яка не тільки не шкодить зубам, а й зміцнює їх. А наша сучасна їжа зовсім не схожа на ту, що була раніше.

Сьогодні іноді можна зустріти людей похилого віку, чиї зуби знаходяться в ідеальному стані, з простої причини – вони їх доглядали все життя. І при цьому можна зустріти безліч підлітків, у яких стан зубів настільки плачевний, що більшість із них змушені більшу частину своєї молодості витратити на те, щоб зробити все можливе, щоб їхні зуби прослужили їм хоча б до сорока років. Тому можна сміливо говорити, що той, хто все життя стежить за станом своєї ротової порожнини, в старості буде винагороджений. До того ж здоровий стан ротової порожнини значно позначиться на загальному стані здоров'я – як у молодості, так і на заході сонця.

Вплив зубного нальоту на серце

На думку американських лікарів з Університету Індіани, погана гігієна порожнини рота призводить до запальних процесів, що порушують роботу серця. При цьому немає значення, чи є у людини хронічно хвороби ясен (пародонтоз, наприклад) чи ні. Навіть звичайний зубний наліт, який накопичується згодом у ротовій порожнині через неякісне чищення, може стати причиною порушення. А доведено це було проведеним дослідженням, у ході якого у ньому взяли участь люди зі здоровими яснами, але неправильною, нерегулярною гігієною та наявністю зубного нальоту. Дослідження показало, що зневажливе ставлення до гігієни цих людей негативно позначилося не лише на їхньому стані зубів, а й на рівні кількості лейкоцитів у крові, який був підвищений. Як відомо, це є одним із основних факторів ризику серцевого нападу.

Вплив втрати зубів на пам'ять та роботу мозку

На думку японських дослідників, втрата зубів призводить до погіршення пам'яті. Вони вважають, що через інфекцію ясен випадають зуби у пенсіонерів, і кожен втрачений зуб впливає на роботу мозку, підвищуючи можливість старечого недоумства. Ті пенсіонери, у яких випадають зуби, найчастіше піддаються деменції. Підтвердженням цього став експеримент над більш ніж 4 000 пенсіонерами, вік яких був 65 років і старше. Дослідження показало, що втрата зубів безпосередньо відбивається на прояві ознак хвороби Альцгеймера. Японці стверджують, що інфекції ясен, що призводять до втрати зубів, є джерелами запальних агентів, які підсилюють запальні процеси в головному мозку, що призводить до відмирання нейронів головного мозку та погіршення стану пам'яті. На відмирання нейронів впливає також втрата чутливих рецепторів у ділянці зуба.

Вплив нелікованих зубів на легені

Фахівці Єльського університету, який знаходиться в штаті Коннектикут, США вважають, що таке захворювання, як пневмонія, у півтора рази частіше зустрічається у тих, хто нерегулярно чистить свої зуби.

За словами вчених, зубний наліт є певним резервуаром, в якому збирається інфекція і розвивається там, не проявляючи себе зовні ніяк. Вченими були проаналізовані історії хвороб тих, хто лікувався від пневмонії і вони визначили зв'язок між самим захворюванням та тим, як часто вони чистять свої зуби (чим рідше, тим більший ризик захворювання). Також на ризик виникнення вплинуло і куріння – вдвічі більше люди зазнають цього захворювання, якщо вони курять.

Взаємозв'язок стану зубів та діабету

Діабет – дуже серйозне захворювання, яке потребує більш трепетного та акуратного звернення до свого здоров'я. Зокрема, і до своїх зубів. Адже вченими було доведено, що між ризиком розвитку ускладнень та поганим станом зубів є прямий зв'язок. Останні дослідження показали, що наявність запалення ясен значно погіршує стан здоров'я хворого на діабет і збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Ну і не варто забувати про те, що діабет впливає на розвиток пародонтозу та інших захворювань ясен, що призводять до втрати зубів. Тому якщо ви страждаєте на таке захворювання, як діабет, вам слід значно покращити свою гігієну порожнини рота і не забувати регулярно відвідувати стоматолога.

Взаємозв'язок зубів та потенції

На думку китайських дослідників з коледжу в Лучжоу, наявність у ротовій порожнині хвороб та за недостатньої її гігієни негативно позначається на інтимному житті чоловіка. На підтвердження цієї теорії дослідники провели експеримент на гризунах, які підтвердили, що за наявності пародонтиту нерідкими будуть проблеми з ерекцією. Фахівці вважають, що такий самий взаємозв'язок між захворюванням ясен та потенцією існує і у людей.
 

Висновок…

Східна медицина говорить, що кожен окремий зуб має свою роль в організмі. Нижні ікла, наприклад, відповідають за стан печінки, а малі корінні зуби відповідають за підшлункову. Про захворювання суглобів ніг можна судити за станом передніх зубів верхньої та нижньої щелепи. Ця ж медицина свідчить, що наявність пародонтозу практично завжди означає наявність виразки шлунка або дванадцятипалої кишки. Також виразка шлунка обов'язково супроводжується появою рясного відкладення каменю… І так для кожного зуба є свій взаємозв'язок з кожним органом нашого організму. Тому братимемо східну народну медицину собі на озброєння і пам'ятатимемо, що все в нашому тілі взаємопов'язане. А це означає, що коли ми дбаємо про щось одне (в даному випадку про зуби), то ми піклуємося про організм в цілому.

Тому обов'язково використовуйте іригатор порожнини для очищення важкодоступних місць у порожнині рота. Даний прилад за допомогою спрямованого струменя води забезпечить ідеальне очищення від залишків їжі та м'якого зубного нальоту.